• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Våra mässor
  • Om oss
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, April 25 2019

Guide: Odla i pallkrage

Att odla i pallkrage är både enkelt och praktiskt. Det perfekta sättet att odla – både för nybörjare och proffs. Här ger Jenny Eskång på Ängsbackens Handelsträdgård sina bästa tips för hur du lyckas.

Rätt placering
Välj gärna ett soligt läge, då växer det bättre och grönsakerna mognar. Välj gärna en plats nära vatten så du slipper springa eller dra långa vattenslangar. Har man ett kryddland så placera gärna pallkragen nära köket, annars är risken att man blir lat och struntar i att skörda. Ha gärna en sittplats i närheten av pallkragen så du kan sitta och njuta. Jobba gärna med två pallkragar på höjden om du vill odla rotsaker som växer på djupet. Dubbla pallkragar håller även fukten bättre.

Grunda och fyll med jord
I pallkragarna brukar jag lägga tidningspapper i botten för att döda gräset och för att maskarna ska komma upp ur jorden och börja jobba. Jag brukar även klä in kanterna i markduk för att kragarna ska hålla längre. I botten kan du lägga det du har hemma, såsom gamla löv, perenner och jord från gamla krukor. Fyll därefter på med jord och gödsel. I en vanlig pallkrage brukar de gå i fyra säckar och jag tycker att tre säckar jord och en säck kogödsel är lagom.

Så i omgångar
Så gärna i omgångar. Börja med rädisor, morötter och andra grönsaker som inte behöver ha det jättevarmt. Fyll därefter på med bönor och tomatplantor som vill ha det lite varmare. Dela gärna in pallkragen i olika rutor och när du har skördat en ruta kan du så något annat där, lite längre in på säsongen. På så sätt får du två skördar per säsong och har alltid färska grönsaker. Läs på fröpåsarna hur djupt de ska sås och sår man tidigt kan det vara bra att lägga en fiberduk eller några gamla fönster över på natten. Då håller man värmen och snabbar på processen.

TIPS! Sätt ner armeringsjärn i pallkragen så till exempel sockerärtor och vaxbönor kan klättra. Det är också väldigt vackert.

Bjud in barnen
Låt barnen vara med och bestämma vilka grönsaker som ska odlas. Det är ett enkelt sätt att få dem att äta grönsaker. Det är en härlig känsla att få vara med när det börjar växa och när man får dra upp sina egna morötter.

Skötsel av pallkragen
Titta till odlingen ofta och stick ner fingrarna i jorden för att känna efter om det är fuktigt. Hur ofta man behöver vattna beror på vädret och läget, så det gäller att lära känna sin pallkrage. Men minst 1-2 gånger i veckan brukar vara lagom en vanlig sommar. Man kan gott och väl gödsla en gång till, förslagsvis runt midsommar. Och glöm inte bort att skörda och njuta av dina grönsaker.

Jennys 3 favoritgrönsaker

Sockerärtor. Det är krispigt och passar utmärkt i en sallad.

Mangold. En perfekt nybörjarväxt. Det blir såna mängder.

Småblad. Kan man plocka och strö på vilken maträtt som helst.Text: Emilia Thor
Foto: Angeliqa Daldorph

Written by

Emilia Thor

Previous Månadens hantverkare: Trädgårdsarkitekten Josefin
Next Inbrottssäkra hemmet