Emilia Thor, May 23 2019

Guide: En hållbar plantering

Slipp slit och släng – skapa en hållbar plantering med växter som funkar hela året. Här visar Jenny Eskång på Ängsbackens Handelsträdgård hur du skapar en vacker sommarkruka som håller sig snygg från maj till september. Därefter planterar du bara ut växterna i rabatten.

Text: Emilia Thor, Foto: Angeliqa Daldorph

Steg 1. Fyll på med lecakulor cirka fem centimeter upp i krukan. Detta skapar en dränering vilket innebär att växterna inte står i vatten utan håller sig lagom fuktiga.

Steg 2. Lägg på en fiberduk. Detta skiktar materialet och gör så att inte jorden blandar sig med lecakulorna. Fyll sedan på med näringsrik och välgödslad jord.

Steg 3. Titta på rötterna och se till så att de är ljusa och fina i botten, då mår de bra. Tufsa till rötterna lite så sätter de igång att växa.

Steg 4. Sätt de låga, kuddiga växterna längst fram och bygg på höjden. Jenny brukar sätta växterna ganska tätt så att de växer ihop snabbt, men det är en smaksak.

Så väljer du blommor
Välj blommor med lång blomning, så de håller hela säsongen. Man kan även ha olika sorters blommor med blomning som avlöser varandra. Tänk olika höjder, struktur och färg. Ha gärna med växter som har färgade blad, inte bara gröna. Välj växter som trivs i samma läge. Till Jennys hållbara kruka användes Rödbladig Alunrot, Primula, Sommarljus, Myrtentry och ett gräs som heter Vårälväxing.

Tips på hållbara växter

Tips från Jenny


Written by

Emilia Thor

Previous Keramikern Lotta
Next På VIDA är konsten för alla