Nytt Boende, April 25 2019

Guide: Bygg ditt eget utekök

Gör som familjen Fors/Camewin och bygg ett eget drömutekök. En sann investering för alla matintresserade att kunna samla sina nära och kära och tillsammans laga maten utomhus.

Familjen består av Linnèa Fors, David Camewin och lille Willeon Camewin. David har tidigare jobbat som kock och matlagning har alltid varit ett stort intresse. Idén om ett eget utekök har alltid funnits där, men det var inte förrän familjen flyttade in till sitt nya hus som drömmen blev verklighet.

–Vårt största intresse är mat och för oss var det självklart att göra ett utekök när vi flyttade till huset 2014. Vi ville göra ett riktigt wow-kök och ville att så mycket som möjligt skulle finnas i uteköket. Ungefär som ett inomhuskök fast ute, berättar Linnèa och David.

När det gäller utseendet på uteköket valde familjen att utgå från samma tema som övriga huset, dess räcken och balkong. De valde att bygga uteköket på ett högt läge så att det skulle kännas insynsskyddat och för att man ska få en häftig känsla när man står och ser ut över hustaken i området. David och hans goda vän, barchefen Oscar, slog sina kloka huvuden ihop och tog det bästa från kök och bar och gjorde en riktigt bra mix.

–När man har större sällskap vill man kunna stå ute tillsammans och känna alla dofter av maten som tillagas. Alla deltar i matlagningen tillsammans och det gillar vi, det blir en härlig känsla, säger Linnèa och David.

Material
Läkt, reglar, finbetong, svart cuprinolfärg (väldigt tålig utomhus), armeringsjärn, gångjärn, trallskruv, plasttak, spottar, trallplank. Materialåtgång varierar då det beror på hur stort utekök du ska bygga.

Information om fast inredning
Allt byggmaterial är inhandlat på Bauhaus. Grillarna är från Landmann. Det är en gasolgrill och en kolgrill samt en muurikka (den runda stekhällen), där man bl.a gör paella, pastor eller något annat till större sällskap. Det finns även en fritös och en diskho med blandare. Kallvatten är draget till blandaren från utomhusslangen. Betongskiva som David har gjutit själv. Undertill finns båda luckor att gömma gasoltub i samt lådor för t.ex. kol och sophantering. 

Bygglov för utekök
Utekök kräver inte bygglov såvida det inte kan betraktas som en byggnad. En anmälan kan behövas om uteköket kräver en installation eller väsentlig ändring av en anläggning för vattenförsörjning eller avlopp i en byggnad eller inom en tomt.

Så gör du
Gjut fast armeringsjärnen i marken genom att gräva ett hål och hälla ner grovbetong så det blir stabilt och låt torka. Fäst därefter reglar/stolpar i armeringsjärnen genom att skruva fast dom. Fäst reglarna som en fyrkant, alternativt rektangulär beroende på hur ditt kök ska se ut.

När själva stommen är på plats kan du börja spika fast läkten med luftspalter mellan. Mellanrummet bestämmer du själv men lämpligt är ca 5 cm. Om du ska ha dörrar (som köket i reportaget) där du kan gömma t.ex gasoltuber gör du en stomme av reglar där dörren ska sitta. Därefter klär du in denna med läkt som på övriga ställen. Dörrarna skruvas fast med gångjärn.

Skruva fast trallen i reglarna på marken som ska bli själva golvet, och fäst plasttaket över uteköket. Tänk på att ta dit en auktoriserad elektriker om du vill installera spotlights, ugn/kyl och frys. Detta görs lämpligast i början av byggnationen då man eventuellt behöver gräva fram elkablar som sedan göms under trallen.

När hela köket är byggt som du vill ha det målas detta med svart cuprinolfärg. Du kan även betsa köket med järnvitriol och ett par droppar Herdins silverbets om du vill ha ett naturligt grånat utseende istället.

Fritösen används bland annat till hemmagjorda pommes frites. 

Av: Isabelle Olander
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Written by

Nytt Boende

Previous Inbrottssäkra hemmet
Next Solceller på taket ger el i huset