• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Richard Grönlund, June 2 2023

Gårdsgastronomi i Kastlösa

I Sofie Kalms magiska trädgård blandas ståtliga buxbomshäckar med frodiga kålplantor och blommande perenner. Hjärtat är den stora kryddodlingen som Sofie förädlar till smakrika örtoljor – hon kallar det för gårdsgastronomi.

För snart tio år sedan valde ölänningen Sofie Kalm att flytta hem till ön igen. Hon och sambon Anders Karlsson hittade en gammal Ölandsgård på Blocket och trots att den var i väldigt dåligt skick såg de en möjlighet de inte kunde gå miste om. De åkte och tittade, och bestämde sig samma dag – här skulle de bygga sin framtid.

–Anders är byggnadsvårdare och gillar hus som är orörda – ju mindre renoveringar som är gjorda desto bättre. Samtidigt tror jag inte vi förstod hur fint det var här. Det var mitt i februari och hela trädgården var grå, även fast det fanns några träd och buxbom som lyste upp, säger Sofie.

De senaste åren har paret varsamt renoverat gården med hållbara och gedigna material såsom trä, kalksten, linolja och lumppapp på väggarna. Sofie har även byggt upp en fantastisk trädgård som innehåller det mesta. På framsidan välkomnas man av en tjusig paradträdgård med klippta buxbomshäckar, rosor och blommande perenner. Här finns också en del ovanliga trädsorter som den tidigare ägaren lät plantera, bland annat valnöt, mandel, katalpa, platan och en äkta kastanj. På baksidan odlas framförallt sådant som går att äta – en stor favorit är kål. Man får dock inte bli förvånad om man hittar rödbetor bredvid rosbuskarna eller en vacker daglilja mitt i trädgårdslandet.

–Min trädgård är inte så välplanerad. Jag blandar blommor, buskar, grönsaker och sår och sätter ut växter lite varsomhelst, så det blir en överraskning varje gång man går ut i trädgården, säger Sofie.

På gården finns också en av landets största kryddodlingar och den har blivit Sofies levebröd. Hon har nämligen utvecklat en helt unik örtolja som tillverkas av ekologisk rapsolja och olika kryddor, som värms upp under en lång tid. Detta skapar en slags infusion och resultatet blir en smakrik olja som man kan droppa på exempelvis risotton eller äta tillsammans med ett gott bröd. Att det blev just kryddor som Sofie skulle arbeta med är dock lite av en slump.

–Jag har hela tiden haft en dröm om att göra gården självförsörjande, både på mat och inkomst. 2020 gick jag en utbildning i mathantverk och när vi skulle ha praktik hamnade jag hos Österlenkryddor och då visste jag exakt vad jag skulle odla. Nu har kryddorna blivit mitt yrke, säger Sofie.

 Sedan ett par år tillbaka har man kunnat köpa oljorna i en bod utanför gården i Kastlösa och alldeles nyligen slog man upp portarna till den helt nya gårdsbutiken ”Kalm Taste of Öland”. Den ligger i ett av de gamla stallen på gården och har restaurerats på traditionellt vis med lergolv, vackra gamla fönster och dörrar. Här kan man botanisera bland alla olika smaksättningar men också kika in i tillagningsköket där Sofie producerar alla oljor.

–Jag tycker det är häftigt att kunna skapa sitt eget jobb och vill gärna visa folk att det faktiskt går att livnära sig på sin passion – i mitt fall blev det att odla och förädla kryddor. Jag hoppas att jag kan inspirera andra att våga, säger Sofie.

Sofie Kalm
Ålder: 48 år.
Familj: Sambon Anders Karlsson och dottern Nadja Kalm som bor i Göteborg och arbetar som kock på Restaurang Dorsia. På gården bor även en katt och en massa bin.
Gör: Odlar kryddor, driver företaget Kalm Taste med butik och förädlingskök.
Bor: I en gammal Ölandsgård från 1800-talet, ligger i Kastlösa på södra Öland. Trädgården är cirka en hektar stor. Sofie har också en odling ”hos grannen” som också är på en hektar.
Smultronställe på Öland: Vi har sommarstuga vid Horns kustväg och den platsen har alltid funnits i familjen. Grusvägen och stenstranden är väldigt mycket sommar för mig!

Sofies odlingsfavoriter

Spetskål. Den är lättodlad och en sagolikt god primör – perfekt på grillen!

Sockermajs. Otroligt vacker som planta, men det är också roligt att äta och skörda majs. Kräver inte så mycket vatten.

Gul zucchini. Enkel att odla och ger mycket avkastning. Fyller ut vilken rätt som helst och går att använda på massa olika sätt – lägga in, fermentera, steka.

Pastatomat. Innehåller lite mindre vatten än andra tomater vilket gör att den inte vätskar sig lika mycket. Perfekt att semitorka eller koka till ketchup.

Rödbetor. Himla gott och vansinnigt nyttigt. Dessutom enkel att så, det är inte så noga med avstånden.

 3 trädgårdstips

Öländska trädgårdsrum
Flera av bilderna i detta reportage hittar du i boken ”Öländska trädgårdsrum” som nyligen gavs ut av det öländska förlaget Avium. Den är skriven av trädgårdsprofilen Gunnel Carlsson och fotograferad av Emmi Roosling som guidar oss genom ett 20-tal platser på Öland, både privata och offentliga. Här får vi en inblick i de vackra trädgårdarna men också ta del av deras historia och massa praktiska odlingstips.


Text: Emilia Thor
Foto: Emmi Roosling

 

 

Written by

Richard Grönlund

Previous Trädgårdsmästaren i Stensjö by
Next Ölandsgården har fått nytt liv