Emilia Thor, May 23 2019

Gårdby kafé & lanthandel

Efter att ha haft öppet i stort sett nästan varje dag i tio års tid hade det blivit dags för en renovering. Gårdby kafé & lanthandel höll stängt i nästan ett och ett halvt års tid, och när Marie öppnade dörrarna igen i mitten av februari hade både exteriören och interiören fått sig en ansiktslyftning. Den trogna besökaren behöver dock inte vara orolig – den lantliga stilen och charmen är väl bevarad.

–Spekulationerna var många när vi stängde igen hösten 2017, berättar Marie Persson samtidigt som hon skär upp en plåt jordnötskaka i fyrkantiga bitar.

–Men det var helt enkelt verkligen dags att ge hela kaféet en välbehövlig renovering. Fasaden såg tråkig ut, fönstren behövde kittas om och golven var slitna, fortsätter hon.

Klockan är halv nio, och Marie och hennes 16-åriga dotter som nyligen börjat jobba extra på kaféet är på plats och fyller upp disken med kakor inför förmiddagens öppning klockan tio.

­­–När jag köpte Gårdby kafé & lanthandel var hon bara tre år och de andra barnen var ett halvår och ett år gamla, berättar Marie och ler.

Åren går fort och om några år fyller lanthandeln 100 år. Marie hämtar en gammal träplanka där den förste dokumenterade ägaren har skrivit med blyerts: ”Gårdby den 10/12 1923 började jag affära”. Orden är skrivna av Sigfrid Rudberg som drev lanthandeln fram tills Birgit Jonsson tog över efter hans bortgång 1969. Birgit var anställd hos Sigfrid, och det är från Birgits släktingar som Marie köpte lanthandeln år 2006. Efter en första renovering öppnades Gårdby kafé & lanthandel upp i Maries regi lagom till Ölands Skördefest 2007. Verksamheten kom snabbt att innefatta en butik på innergården med inredning som fick namnet Sigfrid Rudbergs Diversehandel och några år senare öppnades ytterligare en butikslokal på innergården med kläder, samt fler sittplatser för serveringen. Det är lätt att ta för givet att lanthandeln alltid sett ut som den gör idag, men hela inredningen från hyllstommarna i lanthandeln till alla små detaljer är Maries verk, som hon redan från början skapat utifrån den känsla av en gammal, genuin lanthandel som hon velat förmedla.

Inför renoveringen jämförde Marie priser från olika firmor.

–Jag tog in offerter från olika företag och räknade på vad det skulle kosta jämfört med att stänga en tid och göra det själv, och jag kom fram till att det helt klart skulle vara billigast att göra jobbet själv, berättar hon.

Även om det senaste året har inneburit en hel del arbete för Marie, har det samtidigt varit avkopplande att bara ha det att fokusera på.

–Det har på ett sätt varit ett pausår, och det har varit skönt att kunna lägga de dagliga kafébestyren och sådant som schemaplanering, inköp, och administrativt arbete åt sidan och bara fokusera på själva renoveringen, säger Marie.

 Att driva ett kafé med tillhörande lanthandel för med sig mycket jobb, och även om Marie har anställda som jobbar hos henne är det i grund och botten ett enmansföretag.

–Många drar slutsatsen att det är flera som driver den här verksamheten, men det är faktiskt bara en person, berättar hon.

I sin verksamhet lägger hon i stort sett inga pengar alls på marknadsföring.

–Jag lägger hellre pengarna på att kunna ha öppet året runt istället, berättar Marie.

Att ha öppet nästan varje dag hela året medför ett naturligt slitage på lokalerna och ingreppen som Marie har gjort har varit flera. Nya tapeter har satts upp, den specialbeställda pärlsponten i gammal stil som sattes in redan vid första renoveringen har fogats och målats, och alla taken har målats om invändigt. Nya golv har lagts in i alla rummen och i lanthandeln har det nya golvet exakt samma mönster som det gamla hade. Marie berättar att det kunde skilja så mycket som tio centimeter i golvhöjd från en plats till en annan, varför golvet har fått stabiliseras upp ordentligt under renoveringen, framförallt vid kyldisken där golvet varit extra nedgånget. Även den gamla disken var för sliten för att behållas och har blivit ersatt med en ny, platsbyggd disk. Utöver det har hela lanthandeln och de två butikerna på innergården skrapats och målats, och fönstren har kittats om och fått ny färg.

–Ibland har träningsvärken gjort sig påmind efter allt skrapande, skrattar Marie.

Klockan har nästan slagit tio och Marie reser sig upp för att låsa upp dörren för dagens första besökare som väntar utanför.

–Jag kommer att fortsätta driva det här kafét så länge jag orkar och tycker det är roligt. Det känns riktigt bra att vara tillbaka och ha öppnat igen, och jag är glad över att få välkomna alla mina kunder tillbaka, säger Marie och öppnar dörren för gästerna.

Marie Persson
Ålder:
44 år.
Bor: I Småland med sambo och tre barn
Gör: Driver Gårdby kafé & lanthandel som nyligen öppnat upp igen efter en omfattande renovering.

Text & Foto: Helena Elm

Written by

Emilia Thor

Previous Keramikern Lotta
Next Guide: En hållbar plantering