• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Om oss
  • Våra mässor
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, February 12 2020

Grannsämja i nya kvarteret

Nya Kvarteret Giraffen lockar inte bara fler besökare till köpcentrumet – det gynnar hela området. Vi tog en tur i Mercedes nya elbil EQC tillsammans med Jenny Eberhardsson, centrumledare på Kvareret Giraffen, och Magnus Rydberg, platschef på Kalmar Bilcentrum, för att prata bilar och grannsamverkan.

Magnus, berätta lite om bilen vi åker i?
–Den heter EQC och är Mercedes nya helt eldrivna bil. Vi har haft den till låns i några dagar men tanken är att vi ska få en egen visningsbil inom kort. Batteriet är placerat längst ner i bilen vilket gör att det blir låg tyngdpunkt och bra väghållning. Den är otroligt skön att köra och går tyst och fint. EQC är en väldigt påkostad bil så jag tror inte att den passar alla, men till slutet av året får vi in en lite mindre modell som heter EQA. Den tror vi kommer säljas i större skala, säger Magnus.

Hur ser Mercedes satsning på elbilar ut?
–Det är ganska tydligt att det är elbilar som gäller nu, inte bara för Mercedes utan för alla märken. Det finns ett mål om att minska utsläppen av CO2 i Europa så det är fullt fokus på att nå det. Mercedes ligger väldigt långt fram när det gäller laddhybrider, men när det gäller bilar som går helt på el är det först nu vi har en att sälja, säger Magnus.

Jenny, hur känns den att köra?
–Den är helt fantastisk att köra och även fast den är stor så känns den smidig. Det kommer kännas som att jag kör en traktor när jag sätter mig i min vanliga bil. Man sitter bra och det är sköna säten som går att reglera precis hur man vill. Och accelerationen är väldigt snabb. Annars är ungefär som att köra en vanlig bil men lite mer lätthanterligt. Lite ovant att det inte finns någon växellåda men spaken är bra placerad bakom ratten, säger Jenny.

Hur långt kommer man på en tankning?
–Upp till 41 mil. Man kommer längre om man kör i stan för batteriet tar tillvara på alla inbromsningar. Det hänger också lite på hur snabbt man kör. Bilen har en vanlig tankmätare där man ser hur mycket som finns kvar. Det bästa är om man kan ladda hemma på natten och ska man åka långt så kan man ställa in det i navigatorn och få tips om var det finns laddstationer. Det blir en liten omställning, men det är också bra att man får en naturlig paus på resan, säger Magnus.

Ni har ju två laddstationer på Kvarteret Giraffen, hur flitigt används dessa?
–Ja, vi har en vid infarten till Arken Zoo och en annan på Verkstadsgatan 6. Laddstolparna är en del i vår hållbarhetspolicy och vi vill gärna jobba mer mot det. Vi sköter inte driften på dem utan det är Kalmar Energi som gör, men vi kan se att det är många bilar som laddas om dagarna medan man går in och handlar, säger Jenny.

Hur känns det nu när nya Kvarteret Giraffen är klart?
–Vi är supernöjda och får hela tiden höra superlativ, både från kunder och butiker. Vi märker att intresset har ökat och vi har mycket besökare både på vardagar och helger. Flera av butikerna har fått plocka in extra personal vilket är kul. Handeln är fortfarande motorn men vi vill att Kvarteret Giraffen ska vara en mötesplats där man känner att man kan stanna kvar en stund. Och det har vi lyckats med, säger Jenny.

Berätta om invigningen i höstas!
–Den gick över förväntan och vi har aldrig sett så mycket folk. Det blev precis som vi ville – en kvartersfest med massor av musik och aktiviteter. Det var helt smockat i gångarna både fredag, lördag och söndag och besökarna sa saker som ”Det känns inte som vi är i Kalmar”, ”Det känns som en storstad” och ”Det känns lyxigt, men ändå mysigt”, säger Jenny.

På vilket sätt har ni på Kalmar Bilcentrum märkt av nya Kvarteret Giraffen?
–Vi har absolut gynnats av nya Giraffen och det är jättekul att området har blivit så fint. Vi märker att det är mycket mer folk i området och vi behöver inte låna ut lika många bilar nu för tiden. När en kund lämnar in sin bil på service kan de istället gå över till Giraffen en stund. Vi vill gärna hitta samarbeten som kan ge synergieffekter, kanske kan man dela ut lunchkuponger till alla som lämnar in sin bil, säger Magnus.

Vad har ni på gång framöver?
–Vi har precis dragit igång etapp 2 där vi börjar med ombyggnation av Coop och Stadium. Till hösten kommer Stadium flytta in bredvid Kronans Apotek men redan i vår öppnar Esters och Bastard Burgers i nya kvartersgatan. Och så har ju Nordic Wellness öppnat en stor träningsanläggning. Det känns jätteroligt att få vara med på resan att bli en mötesplats, säger Jenny.

–Vi släpper flera nya intressanta modeller i år, både från Mercedes och Kia. I mars kommer nya GLA och nya mellan-SUVen GLB som går att få som 7-sits. Under sommaren kommer Kia med en helt ny Sorento. Det händer mycket i bilbranschen nu och det är spännande, säger Magnus.

Text: Emilia Thor
Foto: Mårten Ekblad

Written by

Emilia Thor

Previous Trendspaning 2021
Next Vårens mode