Emilia Thor, May 23 2019

Gott på grillen

Här bjuder Helena Elm på grymma grillrätter att avnjuta både till vardags och fest.
RECEPT & FOTO: Bara en kaka till.


Piggelindrink,
1 st

Som välkomstdrink i väntan på glöden smakar en nostalgisk Piggelindrink underbart! Köp Piggelinglassarna i storpack i frysdisken - mycket billigare än att handla i kiosken.

Tillagningstid: 5 min + tid att smälta

3 st Piggelinglasspinnar
0,5 dl ljus rom
Loka Crush Päron, valfri mängd (ca 1 dl)
Limeklyftor till garnering (kan uteslutas)

Gör så här:
Smält ner två Piggelinglasspinnar i ett glas. Karva loss isglassen från pinnen och mosa den lite om du har bråttom.

Tillsätt 0,5 dl ljus rom och fyll upp med så mycket Loka Crush Päron (eller annan pärondricka) som önskas, beroende på hur stark du vill ha drinken.

Stoppa ner den tredje Piggelinglassen rakt upp och ner i glaset vid servering, och garnerna eventuellt med någon skiva lime.


Grillad sallad med jordnötssås
, 4 portioner

Blir det jordnötssås över? Ät den till nudlar och wokad kyckling dagen efter!

Tidsåtgång: 10 min + tid på grillen

Jordnötssås:
1,5 dl jordnötssmör
2 msk japansk soja
2 msk sesamolja
1 msk strösocker
1 msk fisksås
1 lime – pressad saft
1-2 tsk färskriven ingefära
2 dl vatten
-----------
4 st hjärtsalladshuvuden

Gör så här:
Lägg alla ingredienser till jordnötssåsen i en mixer och mixa till en slät sås.

Halvera och grilla hjärtsalladen, häll jordnötssås över den vid servering.

Jordnötssåsen står sig några dagar i kylen och kan med fördel användas till andra maträtter.


Chimichurri, till 4 portioner kött

En örtröra med argentiskt ursprung som ger en fantastisk smak till grillat kött. Chimichurri är lite som pesto i det avseendet att mått och mängd inte är så noga - det mesta blir gott.

Tidsåtgång: 10 min + grilltid

1 kruka färsk timjan
1 kruka färsk persilja
1 röd chilifrukt
2 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
ca 1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
-----------
Kött att grilla, gärna flankstek

Gör så här:
Hacka timjan, persilja och chilifrukt och lägg i en skål.

Pressa ner vitlöksklyftor och rör ner olivolja och vitvinsvinäger. Smaka av med salt och peppar.

Låt gärna chimichurrin stå framme ett tag och stå till sig, och smaka sedan av med eventuellt mer salt och peppar.

Grilla köttet. (Tänk på att en flankstek blir klar väldigt fort då den är så tunn.) Låt vila i aluminiumfolie några minuter innan du skär den i sneda bitar, och skeda sedan över chimichurri.

Grillade majskolvar med parmesansmör, 4 portioner

De här majskolvarna med blasten kvar är lika vackra som de är goda, här i mexikansk tappning.

Tidsåtgång: Parmesansmör: 5-10 min, majskolvar: blötläggning 30 min + ca 20 min på grillen

4 st majskolvar
----------
Parmesansmör:
100 g rumsvarmt smör
1 lime – rivet skal + 1 msk pressad saft
75 g parmesanost + extra till garnering
Chilipulver
Peppar
Salt

Gör så här:
Lägg de oskalade majskolvarna helt i blöt i minst 30 min. Ta sedan upp dem och grilla dem i ca 10-15 min på indirekt värme vid sidan av kolen, fortfarande oskalade. Detta är likvärdigt med att förkoka majsen.

Dra sedan bak blasten och grilla majskolvarna i ca 5-10 min ovanför kolen tills de får fin färg. Försök hålla blasten utanför grillen när du gör det.

Parmesansmör: Mät upp smör i en bunke, tillsätt lime. Finriv parmesanosten, och tillsätt även den.

Vispa med elvisp tills det blir krämigt. Smaka av med lite chilipulver, peppar och salt.

Bre på rikligt av parmesansmöret på majsen vid servering, och garnera med lite riven parmesanost.


Hajkbanan med Dumle och marshmallows
, 4 portioner

Perfekt efterrätt att göra på grillen som uppskattas av både stora och små.

Tidsåtgång: ca 10 min + grilltid

4 bananer
12 st Dumlekolor
Minimarshmallows, ca 1 dl
----------
Vaniljglass till servering

Gör så här:
Klä in varje banan till hälften med aluminiumfolie, så att det ser ut som att bananen ligger i en båt, och skär sedan en skåra i bananen.

Skär dumlekolorna i 4 bitar vardera, beräkna 3 Dumlekolor per banan. Tryck ner varannan Dumle och varannan marshmallows i skåran, och ställ bananpaketen på grillen. Den ska inte vara för varm, eftervärmen efter att man har grillat huvudrätten är optimal.

Låt bananerna stå på grillen på indirekt värme (där det inte är någon kol direkt under) i ca tio minuter under lock. Ta av och servera med vaniljglass.

Tips! Strö gärna lite salta jordnötter över bananerna precis före servering.


Written by

Emilia Thor

Previous Månadens hantverkare: Låsmästaren Andreas
Next Skapa din egen walk-in closet