• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Våra mässor
  • Om oss
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, December 10 2020

Gammalt möter nytt hos Familjen Hansson

Johan och Cina Hansson älskar nya projekt. Det senaste är en 1920-talsvilla på Lindö, som med varsam hand renoverats i tidstypisk stil med moderna inslag och gedigna material i fokus.

Att Johan och Cina Hansson skulle köpa 1920-talsvillan på Jutegatan var egentligen inget planerat. De bodde i ett Funkishus på Getingen, bara någon kilometer bort, och stortrivdes. Dessutom hade de renoverat huset så som de ville ha det och var egentligen precis klara när de fick nys om att villan på Lindö skulle bli till salu.

 –Våra kompisar bor precis här bakom och de sa till oss att huset var på gång att säljas. När huset väl kom ut till försäljning hade vi hunnit fundera och kände oss redo. Framförallt var det tanken på ett nytt projekt som lockade oss, och möjligheten att kunna sätta vår prägel på huset. Vi gillar att hela tiden ha något att fixa med, säger Cina.

I februari 2018 fick man nycklarna och bara några dagar efter föddes parets andra son, Harry. Man kan lugnt säga att det var ett hektiskt år för familjen som i stort sett totalrenoverade huset på 10 månader. Under tiden bodde de kvar i huset på Getingen.

 –Vi hade två snickare här på heltid, plus att jag och min bror gjorde mycket. Totalt la vi ner ungefär 7000 timmar och under det året kretsade allt kring bygget. Vi hade byggmöte vid middagsbordet och jobbade i princip dygnet runt, säger Johan. 

Johan är plåtslagare och driver till vardags Drags Plåt, så han har ett stort intresse för hantverk och design. Även Cina är intresserad, men för henne handlar det mer om själva inredningen och alla detaljer. När de gäller huset var de måna om att behålla den tidstypiska 1920-talsstilen med gamla lister, tak, och kakelugnar. Även de gamla tegelpannorna och fönstren har renoverats för att bevara den gamla charmen. Samtidigt ville man få in moderna inslag med teknik, ljud och ljus. I köket finns exempelvis en teknikvägg bakom de fina snickerierna och under taket döljer sig en ljudanläggning. När det gäller inredningen blandas klassiker med modern skandinavisk design.

 –Jag tror att vi har en så pass klassisk stil att våra prylar funkar i alla typer av hus, så de flesta av möblerna fick faktiskt följa med oss från Funkishuset. Överlag så gillar vi naturliga material och vi är båda väldigt förtjusta i dansk design, säger Cina.

Mycket av inredningen är faktiskt specialinköpt från just Danmark. Bland annat de massiva trägolven från Dinesen, som består av 35 millimeter tjocka plankor av Douglasgran. De längsta plankorna är 11,7 meter långa vilket gör att det inte blir några skarvar utan plankorna bara flyter på genom alla rum. För att ens få in dem i huset var man tvungen att gå via grannens tomt. Även den stora köksön är specialbeställd från det danska snickeriet Garde Hvalsøe.

 –Vi hittade den på Instagram, åkte till Danmark för att titta och blev helt fast. Direkt när vi kom in i deras showroom och Johan såg bänkskivan i glödstål så började hans plåtslagarhjärta att slå. Sedan så visade det sig att de köper in virket från Dinesen och att även köksön och lådorna är tillverkad i en enda planka. Materialet är heart oak, det vill säga den innersta delen på eken, säger Cina. 

 Garde Hvalsøe kom till Kalmar för att montera köksön, men väl på plats upptäckte de att bänkskivan var kvarglömd i Köpenhamn.

 –Men han budade hit den med en taxi, så den kom hit på eftermiddagen, säger Johan. 

I anslutning till köket finns en modern utbyggnad i industriell stil, med slipat betonggolv, plåttak och stora glaspartier. Den fungerar både som ett extrarum och som inglasad veranda, och har blivit hela familjens favoritplats. 

 –Eftersom det är vinterbonat hänger vi här året runt. På sommaren öppnar vi upp till terrassen med poolen och vid midsommar dukade vi upp långbord här inne. Nu på vintern är det ett ställe där vi kan umgås, det blir väldigt naturligt eftersom köket ligger precis bredvid. Vi älskar den öppna känslan, säger Johan. 

Nu när ni nästan är klara, längtar ni efter ett nytt projekt?

–Vi är supernöjda med resultatet och trivs jättebra här, men man blir ändå lite sugen på ett nytt projekt. Vi letar inte aktivt och tror nog inte att vi kommer flytta härifrån, men dyker det upp något speciellt så skulle vi kunna nappa. Det måste dock vara något riktigt unikt, avslutar Cina och Johan. 

FAKTA

Vi bor här: Johan och Cina Hansson med sönerna Carl, 11 år och Harry, 2 år.

Gör: Johan är plåtslagare och driver Drags Plåt. Cina är högstadielärare på Södra skolan. 

Huset: Klassiskt 1920-talshus med en boyta på 250 kvadratmeter. Ligger på Lindö i centrala Kalmar.

Fritidsintressen: Johan gillar bilar och Cina gillar att jogga, läsa och resa. Calle är väldigt sportintresserad och sysslar med både fotboll, innebandy och tennis. 

Favoritplats: Glasutbygget och det öppna köket. På sommaren gillar vi att vara ute på terrassen.

Nästa projekt: Att färdigställa trädgården.

Beskriv er stil: 1920-tal blandat med moderna inslag och designklassiker. Mycket naturmaterial som trä, sten och stål.


Text: Emilia Thor, Foto: Ludvig Gropp


Written by

Emilia Thor

Previous Villa Åkerberg
Next En helig plats