• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Om oss
  • Våra mässor
  • Kontakt
  • Arkiv
Nytt Boende, March 24 2023

Från sjuksköterska till trädgårdsarkitekt

Hanna Rehnström har alltid varit intresserad av trädgård – men det var nyligen som hon vågade ta steget och utbilda sig till trädgårdsarkitekt. Mycket tack vare mammaledigheten under pandemin. Sedan hon startade företaget Smålandsträdgården har responsen varit stor. 

Vad är det som efterfrågas när drömträdgården ska skapas?
–Det är väldigt olika beroende på situation. Om det är en familj som bor i nybyggnation vill de ofta ha hjälp med allting; ritning och förslag på växter. Jag placerar då ut rätt växt på rätt plats. Vissa vill bara ha hjälp med en rabatt eller rådgivning och en del vill ha en ritning över trädgården för att sedan bestämma själva vilka växter de ska ha. Det roligaste är såklart att få hjälpa till med hela processen.  

Vad händer efter att kunden har kontaktat dig?
–Vi träffas i kundens trädgård som då får berätta mer om sina idéer. Jag gör en enkel skiss på plats, där jag placerar ut allt på rätt plats och i rätt storlek. Det jag gör sedan är att lägga in grundritningen digitalt i datorn för att sedan skriva ut den och färglägga för hand. På så vis syns färgnyanser och skiftningar som inte syns digitalt. 

Hur skapar man en ombonad trädgård?
–Om en trädgård bara har trall och en gräsmatta blir det oftast väldigt platt. För att trädgården ska få liv behöver den delas upp i rum. En pergola över altanen ger nivåskillnad och känslan av rumslighet. Det går också att bygga in växtlighet i trallgolvet, en personlig favorit är silverpäron som ger medelhavskänsla. En annan sak att tänka på är att inte placera allting längst med huset. Tänk vackra blickfång. En gång gör en dessutom ögat intresserat av en annan del av trädgården, dit gången leder.

Berätta om din trädgård i Högstorp i Växjö
–Jag tycker det är väldigt rogivande att påta i min trädgård. Vi byggde hus och utformade då trädgården som vi ville. Att umgås runt vårt utekök är något jag uppskattar och tillsammans med poolen och trallen tillför det mycket till den estetiska upplevelsen. På framsidan har vi en jättestor rabatt med mina favoriter lavendel och lammöron. En grusgång leder till baksidan av huset. I de skuggigare delarna har jag astilbe, buxbom och funkia.

Hanna tipsar - lägg nivån efter tiden!
Ha inte en jätteavancerad trädgård som kräver skötsel om du inte har tid för den. Det finns enkla knep att ta till, för att viss del av skötseln ska gå lite smidigare. Ett sådant är att lägga plattor längst med altanen – då kan roboten enkelt klippa där och du inte behöver kantklippa.

 

Written by

Nytt Boende

Previous Den perfekta grillkvällen
Next Bevara blomsterglädjen