• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Nytt Boende, March 20 2023

Ett handplockat hem

Hemma hos Linda Pettersson är allting noga utvalt. Här blandas loppisfynd med designklassiker i en brokig mix och i en mjuk och härlig färgskala. Lite som i ett danskt inredningsmagasin.

Många av Kalmarborna kanske känner igen Linda Pettersson från Kalmarposten där hon återkommande delar med sig av inredningsinspiration under rubriken ”Handplockat”. Och handplockat är precis vad hemmet på Getingen är. Linda älskar nämligen unika prylar och fyndar gärna saker på loppis och auktion – allt från möbler till tavlor och udda bordslampor.

–Att gå in på en loppis eller antikaffär är som att gå in i en godisaffär och jag hittar nästan alltid något. Jag har väldigt lätt att förälska mig i föremål så hittar jag något jag gillar så köper jag det, det går ju inte att vänta flera år som i en vanlig affär. Jag har ett förråd fullt med loppisgrejer och ibland fyndar jag bland mina egna saker, säger Linda.

Deras hus är en klassisk 70-talsvilla där familjen har bott sedan 2015, men det var egentligen inte själva huset som familjen fastnade för, utan framförallt läget.

–Det var inte kärlek vid första ögonkastet och inte alls ett sådant hus jag hade tänkt mig, men Ola övertygade mig att gå på visning och då fick jag en bra känsla. Dessutom ligger det på en lugn gata med skogen precis intill, och vi kan båda cykla in till stan där vi jobbar, säger Linda.

Huset var i bra skick men ganska mörkt och murrigt. Linda och Ola valde därför att renovera alla ytskikt innan de flyttade in med nya enhetliga golv på nedervåningen, ny färg på väggarna och slipning av golv på ovanvåningen bland annat. De valde också att riva väggen mellan kök och vardagsrum för att få en lite mer öppen planlösning och en bra plats för matbordet. Själva köket lackades om i en blå kulör, men har nu lackats om till beige.

–Köksluckorna är från 70-talet och är massiva ekluckor. De har varit omlackade många gånger och har fortfarande mycket kvar att ge. Överlag är det ett väldigt rejält hus och planlösningen känns genomtänkt med många sovrum, mycket förvaring, en stor groventré och en altandörr direkt från köket, säger Linda.

Till skillnad från den klassiska 70-talsstilen är detta hem väldigt ljust, inte minst när solen ligger på och skapar ett fantastiskt sken över vardagsrummet och köket. Linda berättar att hon älskar att läsa olika magasin och tidningar, allra helst från Danmark, och visst känns hennes stil väldigt dansk. Här blandas loppisfynd med designklassiker i en brokig mix och i en lugn, dov färgskala. Hon är heller inte rädd för att blanda olika sorters mönster, som blommigt och rutigt eller att ha olika blommönster tillsammans.

–Inspiration hittar jag överallt, både i magasin och på sociala medier, men också i vardagen. Jag fotar mycket med telefonen, till exempel om jag ser en snygg färgkombination eller en rolig detalj någonstans, säger Linda.

I huset finns också två mysiga barnrum och ett gemensamt lekrum där barnen kan härja fritt. Även barnrummen är inredda i dova färger och med mycket loppisfyndade möbler. Ett återkommande inredningsknep är att fästa tyg på insidan av olika glasskåp, som en gammal gardin eller duk. I lekrummet har Linda exempelvis satt tyg på klassiska ”Billy”-vitrinskåp från Ikea, vilket har gett det en helt annan stil. Över lag gillar Linda att leka med textilier och hitta nya användningsområden, som att en linneduk kan sys om till en sängkappa eller att ett gäng sjalar från klädaffären kan funka som gosiga filtar till barnen. Och i familjens vardagsrum har Linda låtit rama in en broderad vintage-duk som hon köpt hos lokala Folks Interiör och sedan låtit rama in.

– Jag vill helst inte att det ska se ut som hos alla andra, så försöker att hitta lite mer unika inredningsdetaljer, säger Linda.

Lindas bästa barnrumstips

1.     Satsa på en lugn bas och mycket förvaring där du kan gömma undan alla leksaker. Det kan vara allt från korgar och lådor till stora strandväskor.

2.     Textilier gör barnrummet mysigt. Många barn tycker om att bygga kojor så ha kuddar och filtar nära till hands. Ett tips är också att sätta tyg på insidan av glasskåp och garderobsdörrar.

3.     Leta på loppis efter grejer och tänk utanför boxen. En barnstol behöver till exempel inte användas som en stol utan kan funka som ett litet sängbord när barnen blir större.

4.     Försök köpa saker som barnen kan ha länge. Vi köpte ”stora” skrivbord ganska tidigt och även stora sängar, i början plockade vi bara bort benen.

5.     Dekorera gärna med girlanger – det blir lekfullt och roligt. Gör egna eller kolla efter kalasgirlanger, jul- eller påskgirlanger som funkar året om. Jag har bland annat gjort en girlang med små rosetter.

Vi bor här
Namn: Linda Pettersson, 38 år och Ola Fransson, 41 år tillsammans med barnen Elliot, 9 år och Wilma, 6 år.
Gör: Linda är frisör på Cam & Co, Ola är bankrådgivare på Swedbank.
Huset: En 70-talsvilla på Getingen i Kalmar. 150 kvm stort.
Favoritplats i hemmet: Baksidan med vår altan och trädgård. Den är väldigt insynsskyddad och har bra solläge.
Inspireras av: Saker i vardagen, olika magasin och tidningar. Två favoritkonton på Instagram som jag följt sedan länge är @johannabradford och @mariafranck
Instagram: @handplockat_

Text: Emilia Thor
Foto: Lovisa "Furubo" Andersson

Written by

Nytt Boende

Previous Pooldäck med extra allt
Next Hållbart barnrum