• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Våra mässor
  • Om oss
  • Kontakt
  • Arkiv
Maja Olsson, June 28 2022

En spännande arbetsplats 

För elva år sedan började Richard Petersson arbeta på Ingenjörsfirman Mikael Gustafsson AB. Ett oberoende konsultföretag som arbetar inom bygg, anläggning och konstruktion. Hans roll kom att handla om att projektleda allt från nybyggnation till kulturhistoriska byggnader som behövde rustas upp.

–      Man kan säga att jag halkade in lite på ett bananskal med kulturbyggnader. Jag har alltid varit intresserad av historiska platser, men sedan jag började här har jag fått ett ännu större intresse av att läsa på om historiska platser som Kalmar slott och Borgholms slottsruin, säger Richard Petersson, projektledare på Ingenjörsfirman MG AB.

Projektledare

Richard arbetar som projektledare där hans huvudsakliga uppgift är att se till att alla involverade i projektet jobbar mot samma mål. Och det finns en hel del att ta hänsyn till., Det gäller att få ihop kvalitet, ekonomi och tid i projekten, samt att hitta ett samarbete mellan beställare, konsulter och entreprenörer.

Renovering av Kalmar slott  

Ingenjörsfirman hjälper Statens Fastighetsverk med förvaltningsstöd för deras fastigheter - ett av dessa är Kalmar slott. Ett minst sagt intressant projekt där köksombyggnaden genomfördes 2013–2014.

–      Kalmar slott har inte byggts ut sedan 1800-talet och är något jag aldrig kommer att få uppleva igen. En ny köks- och serveringsdel med personalutrymmen byggdes. Det var speciellt att såga två meter ned i kalkstenen för att skapa en helt ny trappa som leder ner till Stora Amiralitetssalen. I ombyggnationen utfördes även en tillbyggnad som innehåller ett restaurangkök, även en hiss installerades i entreprenaden.

Trappan som sågades fram ur kalkstenen och leder ner till Stora Amiralitetskällaren.

Murverksreperationer

Richard arbetar även med Kalmar slott- och Borgholm slottsruins murar. Under mitten av 1900-talet fogades murarna med betongfog, ett arbete som har bidragit till att murarna lakas ur då betongfogarna stänger inne fukten i murarna. Nu fogas murarna om med kalkbruk som gör att murarna kan ”andas”, vilket medför att fukten kan ta sig ur.

–      Kalkbruket bränns fram vid kalkugnen vid Borgholm slottsruin, enligt samma metod som användes när murarna uppfördes. Det är roligt att få följa hela tillverkningsprocessen, från att bränna kalkstenen till att sedan få använda den som fog till murarna. 

Kvarteret Giraffen

Richard arbetar även med nybyggnation, Ingenjörsfirman har under våren 2022 fått i uppdrag att hjälpa Newsec med projektledning i en rad spännande projekt, med både tillfälliga och nya hyresgäster bland annat Snabbt fixat, Danska Wienerbageriet och Kicks.

–      I denna typ av arbeten är det mer snabba beslut och ett helt annat tänk. Att få arbeta med både med kulturhistoriska byggnader och nyproduktion gör att arbetet blir väldigt spännande och varierande, den ena dagen är inte den andra lik.

 

 

Written by

Maja Olsson

Previous De ljuva månaderna på kolonilotten
Next Huset möter havet på Boholmarna