• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Våra mässor
  • Om oss
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, May 21 2021

En småländsk skånelänga

I Ingelstad har Frida och Joakim byggt en egen skånelänga med klassisk vit puts och ett ljuvligt orangeri. Inredningen är en härlig mix av mönstrade tapeter, loppisfynd och massor av grönskande växter.

Familjen Clarberg bor i ett av Ingelstads nya bostadskvarter och man ser direkt vilket hus som är deras. Den ståtliga skånelängan med vitputsad fasad och röda fönster sticker ut i mängden, så pass att det är flera som frågat om det verkligen är en nybyggd villa och inte en gammal lada som de har renoverat. Att de skulle bygga nytt var dock ingen självklarhet, men efter att ha letat begagnat hus under en längre tid började de fundera på om det inte var bättre att bygga själva. Tillslut fastnade de för en tomt i Ingelstad, ett perfekt läge mellan Tingsryd och Växjö, där Frida och Joakim hade sina dåvarande jobb.

–Ingen av oss är härifrån, men när vi hade köpt tomten så visade det sig att vi kände grannarna, och nu har min bror köpt tomt på andra sidan gatan. Jag tror att många flyttar hit för man vill åt småstadskänslan och bygemenskapen. Samtidigt finns här allt man behöver, både, skola, affär och vårdcentral. Vi trivs jättebra och barnen har många kompisar i området, säger Frida.

Att de skulle bygga just en skånelänga var framförallt hennes idé, då hon spenderat många barndomssomrar hos sin farmor i Skåne. En traditionell skånelänga är egentligen lite mindre, men eftersom paret gärna ville ha ett stort hus med stora rum ritade de sin egen variant med hjälp av en arkitekt. Själva bygget drog igång 2013 och 2015 kunde de äntligen flytta in i sitt nya hem. Nu har de hunnit bo in sig och hittat en personlig stil som kännetecknas av mönstrade tapeter, loppisfyndade möbler, prylar och massor av färg.

–En av utmaningarna när man bygger nytt är att få det ombonat och personligt, men vi har verkligen gått in för att det ska kännas som ett hem. Från början var det mest vitt, sedan har vi målat och tapetserat efter hand. Det är skönt att bo in sig lite först och känna hur man vill ha det, säger Joakim.

Framförallt är det Frida som står för inredningen, som till största delen består av arvegods och saker som hon köpt på second hand. Frida älskar nämligen att gå loppis och leta efter udda prydnadssaker, porslin eller vackra möbler. Extra glad är hon i grönt porslin från Gefle och Upsala Ekeby, färggranna Majolika-blomkrukor och stora skåp – som ofta målas i någon härlig kulör.

–Egentligen är jag inte så inredningsintresserad och bryr mig inte alls om trender, men jag gillar saker och kan verkligen fastna för vissa prylar. Och självklart är det roligt när man hittar en kruka för 40 kronor som man vet går för 1400 kronor på Tradera, säger Frida.

Hennes loppisfyndade krukor kommer väl till pass då hon även har ett stort intresse för växter och hemmet är fyllt av både sticklingar och frodiga plantor.

–Vi är nog självförsörjande på krukväxter, skrattar Frida och berättar att hon gärna delar med sig av sticklingar till vänner som är på besök.

 Något annat som vittnar om hennes gröna fingrar är det ljuvliga orangeriet i anslutning till köket. Här finns både olivträd, fikonträd och pelargoner men också ett stort och härligt matsalsbord där familjen gärna dukar upp till middag. Eftersom orangeriet både är isolerat och har golvvärme kan det nyttjas året om, och det har verkligen blivit ett favoritrum.

–Vi älskar den ljusa och öppna känslan i orangeriet, både vi och växterna stortrivs. Det var faktiskt min pappa som kom på idén att vi skulle bygga ett orangeri. Han har varit väldigt stöttande i hela husprojektet och hjälpt oss mycket, säger Frida.

Att bygga skånelängan var en ganska lång och svår process, men Frida och Joakim ser nästan bara fördelar med att bo i ett nybyggt hus. Framförallt är det skönt att veta att de slipper renovera de närmsta åren, och vill de förändra så räcker det med att måla om eller sätta upp en ny tapet. Planlösningen är redan perfekt, men kanske hade de idag önskat sig ett lite större kök. De erkänner också att de kunde skippat kaminen i vardagsrummet – det blir alldeles för varmt att ha den igång.

–Vi trivs jättebra och har fått det precis som vi ville ha det. Den enda nackdelen med att bygga nytt är att tomten är platt och det tar tid att bygga upp. Vår tomt var dessutom väldigt bergig, så vi fick spränga en massa. Vi valde dock att behålla en del av berget på framsidan, vilket för tomten lite mer levande, säger Joakim.

Vi bor här
Namn: Frida Clarberg, 34 år, och Joakim Clarberg, 37 år, tillsammans med barnen Lasse 5 år, och Siri, 7 år. Frida kommer ursprungligen från Tingsryd och Joakim från Vetlanda.
Huset: En skånelänga som familjen byggt och ritat själva med hjälp arkitekten Olof Blomberg. Stod färdigt 2015. I anslutning till huset finns ett stort orangeri och dubbelgarage. I trädgården finns även ett växthus där familjen odlar grönsaker och blommor.
Gör: Frida är sjuksköterska, Joakim är ambulanssjuksköterska och jobbar även som deltidsbrandman.
Intressen: Trädgård, loppis, brygga öl ihop med grannarna.
Favoritplats i hemmet: Orangeriet.
Kommer aldrig över tröskeln: Laminatgolv.
Tre saker som alltid finns i kylskåpet: Öl, hamburgerdressing, Pepsi Max.
Instagram: @fridasgronarum

3 inredningstips från Frida

1.Våga gå på din egen känsla! Om du hittar något på loppis som du gillar – köp och prova. Många saker blir helt annorlunda i en annan miljö.

2. Glöm inte växterna! Det gör mycket för att få till en ombonad känsla. Om du inte har gröna fingrar så finns det mer tåliga alternativ.

3.Hitta en röd tråd genom hela hemmet istället för att stirra dig blind på att ”matcha” olika saker i ett rum. Det är helheten som räknas!

Text: Emilia Thor
Foto: Lina Alriksson

Written by

Emilia Thor

Previous En öländsk torpdröm
Next "Jag är en riktig Market-place-knarkare"