Emilia Thor, December 28 2021

En man från Norrland – om bilar, bebis och hockey

För tre år sedan kom en man från Umeå till Kalmar HC och ställde sig i backlinjen. Idrottens väg är sällan rak och ett år i Norge och en tid på västgötaslätten låg för honom och hans sambo på vägen hit. Nu är deras bebis tre månader gammal.

Den spelaren heter Libelin Bäckström Valliant, hans sambo Julia Svensson och deras bebis Navy-Philippe. Nytt Boende möter upp med två Volkswagen ID.4 från Bilkompani i Kalmar för en testtur och ett snack.

Vilket härligt förnamn du har.

–  Det är en blandning mellan min fars namn Liberty och min mamma som heter Linda.

Du är både amerikan och svensk. Då har du självklart en speciellt förhållande till bilar.

– Jag har alltid gillat fordon. Vad gäller bilar så är ljudet roligast. En härlig V8 är extremt kul.

Om med det sagt om ljud, hur var dagens upplevelse?

– Det var en helt ny upplevelse. Inte det jag är van vid men det var trevligt att få testa den nya modellen av nutidens bilar. Ljudet saknar jag litegrann men samtidigt var det kul att känna på trycket i en elbil. Det är skillnad från bensin och diesel.

Som familjebil för en familjefar?

– Det är en väldigt fräsch familjebil skulle jag säga. Den har massvis med saker att hålla på med på displayen. Köper man bilen så är det till att flytta in i bilen en vecka och lära sig alla nya funktioner. Det finns allt möjligt.

Blir det själv en elbil nästa gång?

– Det blir i alla fall att snegla över och kolla på en elbil nästa gång.

Sedan kommer samtalet in på landhockey vilket man i Norrland spelar med fördel på vintern och med boll. Själv vill jag minnas att det var en sommarsport med spontana matcher mot andra bostadsområden. Libelin berättar att spontanidrotten fortfarande lever i Umeå och att hans hockeytalang tog fart när han i pojkåren började spela med de som var ett år äldre.

Hans sambo Julia följde med året till Norge men sedan var det Libelin som flyttade med Julia när ett jobberbjudande tog dem till Skövde. I Kalmar arbetar Julia som butikschef på Rituals inne på Baronen.

Ska man inte köra pickup när man är hockeyspelare och dessutom amerikan?

– Jag har ju alltid haft dille på pickuper. De är roliga och ser riktigt maffiga ut. Men min tjejs brorsa har en och hon är inte intresserad av den.

ID4:ns GTX har fyrhjulsdrift. Vad har du för förhållande till det?

– Jag har alltid kört fyrhjulsdrift faktiskt. Jag är uppvuxen i Norrland och där är fyrhjulsdrift bra att ha.

Hur ser ID4:an ut tycker du?

– Utseendemässigt så är det den snyggaste elbilen jag sett. Jag tycket inte att Teslamodellerna är tilltalande med sina runda former. Det känns inte jättemaffiigt men ID4:an har fina konturer och linjer.

Libelin berättar att han är helt fascinerad av Navy-Philippe som noga räknat är 3,5 månader när det här skrivs. Han har börjat le och han har börjat greppa saker med sina händer. Jag berättar att bebisen kommer att testa allt runtomkring sig snart. Libelin säger att hans mamma säger att det är exakt sådan han själv var. De fick ha ett eget bås för att kunna byta om i simhallen.

Du är back. Hur är din spelstil?

– När jag var yngre var jag mer offensiv. Nu är jag mer defensiv och spelar mycket boxplay.

Blir du förbannad?

– Förr var jag aggressiv och tog onödiga utvisningar. Idag tänker jag mer och håller mig i skinnet.

Nu är det nystart för Kalmar HC. Nya Hatstore arena och full fart framåt. Vi avslutar med att prata om målet med Libelins hockey i Kalmar.

– Det är Allsvenskan. Vi ska upp.

Fakta –Volkswagen ID.4

En rymlig familjesuv som tar dig upp till 51 mil mellan laddningarna, och snabbladdar 32 mil på en halvtimme. Utsedd till World Car of the Year 2021 av motorjournalister världen över. Bilen finns som tvåhjulsdriven version, ID.4 Pro Perfomance och även i en fyrhjulsdriven version, ID.4 GTX med 299 hk.

Text och foto: Mårten Ekblad

Written by

Emilia Thor

Previous "Vår julgran är 3,5 meter hög"
Next Med bollkänsla över Atlanten