Emilia Thor, May 20 2021

En öländsk torpdröm

I Röhälla på Öland har Julia och Carl-Henrik förvandlat ett gammalt 1800-talstorp till ett mysigt och ombonat drömhem. Här blandas gammalt och nytt med härliga naturmaterial och lugna kulörer.

Julia Nilsson och Carl-Henrik Karlsson är båda två födda och uppväxta på Öland, och tittar man tillbaka så har de alltid haft ett gott öga för varandra. Under högstadiet gick de i samma klass, men det var först några år senare som det tog steget och blev tillsammans på riktigt. Nu har de varit ett par i fyra år och gifta sedan förra sommaren, då de överraskade familj och vänner med ett spontanbröllop i trädgården. Att de skulle hamna just i Röhälla var dock en slump. De var säkra på att de ville flytta till hus, men efter att ha kikat både på tomter och lite olika hus bestämde de sig för att avvakta och inte ha så bråttom.

–Sedan var det visning av torpet och då tänkte jag att jag lika gärna kunde åka dit för att få lite inspiration. Men när jag väl kom in i huset och såg utsikten över åkern så var jag helt såld, så jag åkte hem till Henke och började övertala honom, säger Julia.

Torpet är ursprungligen från 1886, men har därefter renoverats och byggts ut i omgångar. När det låg ute till försäljning var mycket av den gamla charmen övertäckt av både plastmattor, pappskivor och ett blått 50-talskök, men det var fler än Julia och Carl-Henrik som såg dess potential, och det slutade därför med budgivning.

–Det var många som var intresserade men de andra ökade bara sina bud med lite i taget. Jag minns att vi satt och åt pizza nere i Färjestadens hamn och tänkte ”Nu måste vi skrämma dem andra” och la ett lite högre bud. Så man kan säga att det var lite av ett spontanköp, säger Julia.

Det blå badrummet ligger i direkt anslutning till sovrummet. Skjutdörren är tillverkad av gamla brädor som innan var tak i sovrummet. Samma brädor har använts till köksön.

Därefter startade en omfattande renoveringsresa som kom att pågå i nästan 1,5 år. Det som då var ett litet torp på 70 kvadrat är idag ett fullt utrustat hus på 135. För att göra själva utbyggnaden tog man hjälp av snickare, men annars har Julia och Carl-Henrik gjort det mesta själva. De har också fått stor hjälp och stöttning av familjen, framförallt från Julias mamma och Carl-Henriks pappa.

–Att renovera ett 1800-talshus är definitivt en utmaning. Ingenting är rakt, så det går inte att räkna på någonting. Dessutom är de gamla timmerväggarna väldigt tjocka så ska man sätta in dörrar och fönster så får man stå med motorsåg för att komma igenom. Det är skönt att ha haft pappa som bollplank, han har varit på en del byggen och har koll på hur saker funkar, säger Carl-Henrik och Julia fyller i;

–Nu i efterhand så känns det ju bra, men ett tag trodde jag aldrig att vi skulle bli färdiga. Vi har testat oss fram hela tiden och vissa saker har vi fått göra om flera gånger. Det har blivit både tårar och en del sammanbrott, men mamma har varit ett stort stöd. Vi har varit ett väldigt bra team här och det är jätteroligt att våra föräldrar kommer så bra överens.

I sovrummet har man öppnat upp till nock vilket skapar ljus och rymd. På väggarna varvas grön pärlspont med den blommiga tapeten ”Thistle” från Boråstapeter.

Under renoveringen bodde paret i en liten stuga bredvid Carl-Henriks föräldrar, och efter att ha levt utan dusch och med bara en kokplatta i flera år bestämde man sig för att satsa lite extra på badrum och kök. Resultatet blev två stycken badrum med både dubbla duschar, tvättsäll och ett härligt badkar. För att få till en lantlig känsla har paret även byggt in tvättmaskinen och varmvattenberedaren bakom en vacker pärlspontspanel. Köket går i samma stil med gröna ramluckor, bänkskiva i natursten, ett inbyggt skafferi och en stor, rustik spis. I mitten av köket finns en köksö, specialsnickrad av brädor som tidigare tillhörde sovrummets tak. Av samma brädor har man även snickrat en skjutdörr till ena badrummet.

–Vi gillar återbruk, det är både hållbart och mer charmigt. Vi försöker blanda gammalt och nytt, men de nya sakerna är ofta i en gammal stil. Vi har även försökt få till socklar, taklister och andra detaljer i tidstypisk stil. Och takbalkarna har vi bytt ut mot ”nya” som vi hittat på loppis och även i min familjs gamla hus, säger Carl-Henrik.

Det gröna köket kommer från Nordiska Kök och köksön är specialsnickrad av gamla brädor som tidigare tillhörde sovrumstaket.

Eftersom huset var ett dödsbo ingick även alla möbler och prylar. Mycket har rensats bort, men en del möbler har man bevarat. Exempelvis en teakfåtölj som man hittade i vedboden och en gammal skänk som nu har målats om i en ny kulör.

–Garaget var även fyllt av verktyg och prylar, och det är ju väldigt tacksamt. Jag tror nog man kan hitta det mesta där och eftersom han som bodde här innan var väldigt ordningsam är allt noga uppmärkt, säger Julia.

Framförallt är det hon som har stått för val av färger, tapeter och möbler. Inredning är ett av hennes stora intressen och sedan några år tillbaka går hon även en distansutbildning till certifierad inredare.

–Utbildningen har verkligen hjälpt mig. Innan ville jag ha allting vitt, men nu har jag vågat lite mer färg. Jag försöker välja varma, lugna färger och gärna mycket naturmaterial. Vårt mål har hela tiden varit att det ska kännas ombonat och hemtrevligt, säger Julia.

Parets favoritplats – matsalen med utsikt över det öländska landskapet. Det stora matbordet är nytt men är tillverkat av plankor från en ladugård.

Här bor vi
Namn: Julia Nilsson, 25 år, och Carl-Henrik Karlsson, 26 år, tillsammans med kattungarna Baltzar och Hjärtrud.
Gör: Julia jobbar i bageriet på Ica Kvantum i Färjestaden. Carl-Henrik jobbar på anstalten i Kalmar.
Intressen: Julia gillar träning, inredning och har även börjat få ett intresse för trädgård. Carl-Henrik gillar att spela datorspel och även följa andra spelare, framförallt olika varianter av Counter-Strike. Gillar även annan sport, exempelvis ishockey.
Huset: Ligger i Röhälla utanför Glömminge på Öland. Ett gammalt torp från 1886, som byggts på och renoverats i omgångar. Julia och Carl-Henrik tog över 2019, och flyttade in i april 2021.
Favoritplats i hemmet: Matsalen med utsikten över åkern.
Det bästa med Öland: För oss är det självklart att vi ska bo på Öland, man känner en slags frihet här. Det är också en trygghet eftersom vi är uppväxta här. Det är väldigt lugnt och skönt, samtidigt som det går jättesnabbt att åka in till stan.
Instagram: @rohallatorpet.

Renoveringstips från Röhällatorpet

Våga testa dig fram. Det är en mäktig känsla att veta att man exempelvis har satt upp en vägg från grunden. Man lär sig hela tiden och det blir lättare för varje dag.

Ha inte bråttom. Det är så himla lätt att säga och svårare att göra, men du kommer tacka dig själv efteråt. Ta pauser och försök uppskatta att du har fått möjlighet att renovera.

Om du inte är nöjd, gör om med en gång. Annars kommer du att störa dig på det och troligtvis ångra dig senare. Det är inte alltid så lätt att se det framför sig innan man får upp tapeten eller kulören på väggen, men vi ger oss inte förrän vi är helt nöjda.

Text: Emilia Thor
Foto: Emmi Roosling

Written by

Emilia Thor

Previous Mattias Richert blickar framåt
Next En småländsk skånelänga