• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Om oss
  • Våra mässor
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, July 1 2021

En öländsk sommardröm

I Karlevi på Öland har familjen Faxborn byggt sina drömmars sommarhus. Ett arkitektritat mästerverk som flirtar med den öländska naturen och som samspelar med 1700-talstorpen som också står på tomten.

Högt upp på landborgen, med utsikt över Kalmarsund, har familjen Faxborn spenderat många somrar. I början på 80-talet köpte Olofs föräldrar två 1700-talstorp här och för några år sedan var det dags för Olof och hans syster att ta över. Eftersom systern inte var på Öland så mycket, beslutade man sig så småningom för att Olof skulle köpa ut henne, och i samma veva började även tankarna på att bygga nytt växa fram.

–Vi hade först tänkt renovera de gamla husen, men bestämde oss sedan för att bygga nytt. Att bygga hus på Öland är en dröm jag har haft länge och jag hade redan massa skisser och idéer, berättar Olof.

För att förverkliga drömmen tog de hjälp av AndrénFogelström – en ung arkitektbyrå som då var nystartad men som idag gjort flera uppmärksammade projekt. Familjen Faxborns hus i Karlevi var ett av deras första och de förstod direkt deras tankar – att skapa ett modernt sommarhus, men som ändå skulle passa ihop med de gamla husen, kalkstensmurarna och den lummiga tomten fylld av blommor, buskar och träd. För entreprenaden stod C Danielsson Bygg i Borgholm som gjort ett fantastiskt arbete.

–Vi ville hålla oss till material och färger som knyter an till Öland och vi är väldigt nöjda med resultatet. Den putsade fasaden påminner om det karga Alvaret och samspelar fint med de gamla husen. Arkitekterna valde även att plocka upp takvinklarna från dem, säger Olof.

Huset är fullt av smarta lösningar, bland annat dold förvaring under sängarna och trappan. Huset är cirka 60 kvadratmeter och för att få plats med en tvåbarnsfamilj gäller det att utnyttja varenda liten vrå optimalt. Bottenvåningen består av ett öppet kök och vardagsrum med öppet i nock, ett badrum och föräldrarnas sovrum. En trappa upp har barnen ett eget krypin i form av ett litet sovloft. Allting går i en avskalad skandinavisk stil med den råa betongplattan som golv, putsade väggar samt tak och snickerier i plywood. Materialen är noga utvalda och det mesta är gjort för hand.

–För mig har det varit viktigt att det mesta ska vara handgjort och även att det ska vara miljövänligt, i den mån det går. Jag har därför letat upp passande leverantörer, upphandlat och köpt saker själv. Det är klart att det blir mycket dyrare att bygga på det sättet, men jag ser det som en långsiktig investering som våra barn och deras barn kommer kunna nyttja. Men då Fridas pappa är rörläggare har han hjälpt oss med allt VVS-arbete så där kunde vi spara in en del för sådana investeringar, säger Olof.

Bland annat kom han i kontakt med det nystartade fönsterföretaget Let there be light, som har sin tillverkning i Småland och som gör alla fönster för hand. Alla specialsnickerier, såsom sängar, förvaring och kök har den öländska möbelsnickaren Johannes Lindgren gjort.

–Det började med att jag åkte förbi ett finsnickeri i Söderköping och frågade om de inte kunde göra våra köksluckor. Eftersom det är en bit till Öland tyckte de att det var för krångligt och tipsade istället om en gammal kompis som de hade pluggat tillsammans med på Capellagården. Så egentligen var det bara en slump att jag hittade en möbelsnickare som håller till precis här i närheten, säger Olof.

Det höga köksskåpet går ända upp i nock och rymmer mycket förvaring. Fronterna är tillverkade av plywood som sedan behandlats med hårdvaxolja och för att nå högst upp krävs en stege. Familjen Faxborn har ett stort intresse för mat och dryck och när de är på Öland åker de gärna runt till lokala producenter för att inhandla kvällens middag.

– Vi älskar att åka till mysiga restauranger och små genuina producenter. Som att köpa handmalet mjöl vid Isgärde, kött från Mysinge eller lök, rabarber och jordgubbar som någon bara ställt ut på gården. Det finns så många guldkorn här på Öland, säger Olof.

Även barnen stortrivs på ön och har hittat flera kompisar i området. Om dagarna gör de utflykter till stranden, någon loppis eller umgås med farmor och farfar som bor i de gamla 1700-talshusen om somrarna. Det nya huset stod klart våren 2020 och än återstår några projekt, bland annat att lägga Ölandssten runt huset. Annars ser familjen mest fram emot att äntligen kunna njuta av sina drömmars sommarhus.  

–Vi är så nöjda med hur det blev och hur bra det passar ihop med omgivningen. Alla som varit här, oavsett om det är arkitekter eller andra, säger att det är ett helt fantastiskt hus. Och då är det klart att man blir lite stolt, säger Olof.


Vi bor här: Olof Faxborn, 50 år, och Frida Faxborn, 40 år, tillsammans med sönerna Enok, 9 år, och Lo, 5 år. Resten av året bor familjen i lägenhet på Kvarnholmen i Nacka.
Gör: Olof är chef på medtech-företaget Getinge. Frida är näringspolitisk expert på IT&Telekomföretagen.
Huset: Ett sommarhus på cirka 60 kvadratmeter i Karlevi på Öland. Ritat av arkitektbyrån AndrénFogelström. På tomten finns även två äldre hus från sent 1700-tal.
Intressen: Olof har en stor passion för klättring, både på berg, stenblock och klättervägg. Frida gillar sång och dans. De har även ett gemensamt intresse för samtidskonst, mat och vin.
Instagram: @alvarbranten

 Våra smultronställen på Öland

Vida Museum, Halltorp – Vi har ett stort intresse för samtidskonst och här gör vi 1-2 besök varje sommar.

Mormors Stenugnsbageri, Stora Rör – Här köper vi med oss bröd och bullar, och ibland åker vi hit och tar en tidig frukost med kaffe och färskpressad juice. Det är så gott och så fin miljö vid vattnet.

Eksgården, Gårdby – De nya unga ägarna har gjort det jättefint här och maten är supergod. Väl värt ett besök!

Fireside Brewery, Rälla – Schysst ställe med hantverksöl och så brukar det finnas något grillat att äta.

Penåsa Alvar – Är man på Öland ska man absolut göra ett besök på Alvaret. Man kan börja i Kastlösa och sedan bara promenera rakt ut.

Text: Emilia Thor
Foto: Emmi Roosling

Written by

Emilia Thor

Previous Inred med vintage
Next Blommorna blev hennes familj