• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Våra mässor
  • Om oss
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, December 10 2020

En helig plats

Design. People. Planet. Det är ledorden för Jangir Maddadis senaste projekt Holy Space. Med en helt ny plattform vill Kalmardesignern inspirera folk att tänka och konsumera mer hållbart. För planeten är en helig plats – som ska vara för evigt.

 Vi träffar Jangir Maddadi i skogen. En riktig småländsk sagoskog där marken är inbäddad av mossa och där ett magiskt ljus strilar fram bland träden. Naturen har alltid varit en stor inspirationskälla för den kände Kalmardesignern och flera av hans produkter är inspirerade av naturens färger, former och känslor. Den ikoniska lampan ”Swarm” och helt nya LED-lampan ”EK” är bara två exempel. Nu har Jangir Maddadi lanserat plattformen Holy Space – för att inspirera folk att konsumera mer hållbart, med naturen och planeten i åtanke. 

–Vi har alla en limiterad plats på jorden och det är viktigt att var och en tar ansvar för nästkommande generation. En person kan inte göra allt men tillsammans kan vi ha en stor påverkan. Holy Space är mitt bidrag. Varje produkt på Holy Space är noga kontemplerad, tidlös och injekterad med personlighet, säger Jangir Maddadi.

Till en början fungerar Holy Space som en säljkanal för Jangirs egna produkter, men så småningom hoppas han även att andra designers ska haka på hans rörelse och självklart följa samma filosofi. Namnet Holy Space syftar på ditt hem, ditt kontor eller någon annan plats som är helig för dig. En plats som du vill fylla med unik design som speglar din personlighet och din livsstil. Design som är väl genomtänkt och som kan gå i arv i generationer.

 –Folk har blivit mer medvetna och om någon slänger en PET-flaska på gatan skulle nog de flesta av oss reagera, och det är jättebra. Tyvärr har vi inte samma beteende när det gäller möbler, eftersom vi hela tiden matas med olika intryck som påverkar våra beslut. Det gör att vi får en inre lust som vi vill fylla och köper sådant som känns bra för stunden, säger Jangir Maddadi.

Han menar inte att vi ska sluta handla möbler och inredning, men att vi måste tänka till. Gå inte för mycket på trender och strunta i vad andra tycker. Satsa istället på produkter som tilltalar dig och som får dig att må bra. Var också medveten när det gäller val av material och välj sådant som är naturligt och hållbart. Här gäller det dock att tänka till, då exempelvis plast kan vara både bra och dåligt. Plast som finns i bärkassar, förpackningsmaterial och engångsartiklar är inte bra för miljön, medan vissa möbler i plast kan vara mer okej. Jangirs fåtölj ”Captain” är till exempel tillverkad i ABS-plast, en ofarlig plast med lång livslängd, vilket gör den mer hållbar.

 –För mig är det också viktigt att design är meningsfull och fyller en funktion. Självklart ska det vara förskönande men det ska också förenkla vår vardag – som en stol man kan sitta på eller en lampa som ger oss ljus, säger Jangir Maddadi.

De flesta av produkterna på Holy Space går att se på Magasinet i Kalmar. En plats som Jangir har skapat och vårdar dagligen med nya produkter och experiment. En fantastisk miljö där ingenting lämnats åt slumpen, vare sig det handlar om lokalens ljussättning eller vilken mat som serveras.

 –För mig är Magasinet en hybrid – en plats som förenar både mat, människor och design. Det är en plats dit människor kan komma för att inspireras och bara vara. Här kan jag också experimentera med mina produkter innan jag lanserar dem internationellt, säger Jangir Maddadi. 

Sedan dag ett har han valt att ha sin produktion i Småland, trots att det blir lite dyrare. Det finns starka muskler i regionen och Jangir berättar att man i stort sett skulle kunna producera vad som helst inom några mils radie. Ett annat exempel på hur han jobbar med hållbarhet är lampan ”Swarm”. Allt spill som blir av vid tillverkningen används för att värma upp produktionslokalen. 

–Allt vi gör, gör vi med gott samvete och jag hoppas kunna inspirera andra. Tillsammans kan vi göra världen till en bättre plats, säger Jangir Maddadi. 

Text: Emilia Thor, Foto: Ludvig Gropp

Written by

Emilia Thor

Previous Gammalt möter nytt hos Familjen Hansson
Next Cortenvillan - en stilren husdröm