Emilia Thor, March 24 2021

Drömkök på få kvadrat

För två år sedan kom Margareta Espling över ett visitkort till en lokal möbelsnickare. Idag har han förverkligat hennes köksdröm och byggt ett tidsenligt kök – fullt av smarta förvaringslösningar och fina detaljer. 

Margareta Espling är ursprungligen från Kalmar, men bor sedan många år tillbaka i Göteborg med sin make Jan König. Sommarhuset på Öland försöker hon dock att besöka så ofta det bara går. Om några år är det dags för pension och då hoppas hon kunna spendera ännu mer tid i det gamla timmerhuset, som är beläget i den lilla byn Gammalsby på södra Öland. Huset är från mitten på 1800-talet och har varit i familjens ägo sedan 1960-talet. Det har moderniserats i omgångar, men det var först för ett par år sedan som Margareta och Jan började ta tag i renoveringen på riktigt.

–Det tidigare köket var vad man brukar kalla ”ett typiskt 70-talskök”, i trä med stora knoppar. Det var ganska slitet och så var jag trött på hur det såg ut. Vi hade funderat på att byta ut det länge, men eftersom det är en stor renovering så blev helt enkelt inte av, berättar Margareta.

Under ett besök på J.A.G.S Museum, sommaren 2019, kom hon av en slump över ett visitkort till möbelsnickaren Johannes Lindgren i Mörbylånga. På museet hade Johannes en liten utställning med möbler, skåp och en liten bänksektion – plötsligt föll alla bitar på plats.

–Vi hade egentligen inte tänkt över det där med köket så mycket, men eftersom jag tyckte bänken var så fin och i helt rätt stil så mejlade jag Johannes. På den vägen är det, säger Margareta.

Johannes kom hem till Margareta och Jan för att mäta, och började sedan skissa på lite olika förslag. Efter att ha bollat idéer fram och tillbaka kom man sedan fram till en bra lösning. Eftersom köket är väldigt litet och har lågt i tak, har både stommar, skåp och lådor måttanpassats och byggts på plats.

–Eftersom det är ett gammalt timmerhus är väggarna lite sneda, så köket har verkligen anpassats på millimeternivå. Den låga takhöjden gör att överskåpen är mycket mindre än i ett standardkök, men jag tycker ändå att vi har fått till mycket förvaring. Skåpen är djupa och det är mycket praktiska lådor och mer arbetsytor än innan. Vi har även fått en öppen vägghylla, vilket var något jag saknade, säger Margareta.

En av de stora utmaningarna var helt klart att få plats med allting, framförallt kyl och frys. Tillslut bestämde man sig för att endast satsa på ett stort kylskåp och ha frysen i ett annat rum. Kylskåpet har sedan byggts in i samma luckor som resten av köket.

–Vi ville att köket skulle passa in i huset och därför har vi flera tidstypiska detaljer som höga golvlister, luckor med profiler och pärlspont på väggarna. Vi la även en ett nytt plankgolv eftersom det gamla visade sig vara så dåligt. Jag har alltid gillat grönt så färgvalet föll på en lugn och varm lindblomsgrön färg, medan väggarna går i en lite mer grågrön nyans, säger Margareta.

Hur känns det nu när ert drömkök äntligen är färdigt?
–Eftersom vi även bytte ut golvet blev det en lite större process än vad vi hade tänkt oss, men nu känns det skönt att vi är klara och vi är jättenöjda med resultatet. Vi har dock inte riktigt kommit i ordning ännu. Skåpen är väldigt annorlunda mot innan så nu gäller det att organisera och hitta rätt plats för saker och ting. Men vi ser fram emot våren när vi kan åka ner och fixa det sista, och så småningom njuta av många härliga middagar, säger Margareta.

Vi delar kök
Namn: Margareta Espling och Jan König, båda 63 år.
Gör: Margareta är lektor i kulturgeografi på Göteborgs universitet. Jan har varit högstadielärare men har nu gått i pension.
Huset: Ett gammalt timmerhus från mitten av 1800-talet, som moderniserats med åren. Ligger i Gammalsby på södra Öland.
Intressen: Samhällsutveckling, globala frågor, historia, djur och natur, resor och fotboll. Håller både på IFK Göteborg och Kalmar FF.
Äter helst: När vi är i stugan äter vi ofta ugnsbakade grönsaker tillsammans med något grillat och gärna tzatziki eller någon kryddig sås. Helst ska det avnjutas utomhus!
Favorit-köksredskap: Vitlökspressen.

4 frågor

…till Johannes Lindgren, som har ritat och byggt köket i Gammalsby.

Berätta om Margareta och Jans kök!
–Det är ett massivt träkök anpassat efter husets stil, det lilla rummet och kundens önskemål. Då huset är från sekelskiftet önskade Margareta en kökslösning där husets karaktär bibehölls men samtidigt mötte moderna krav på funktion och förvaringsmöjligheter. Ett exempel på detta är lådorna. De är i massivt trä med traditionell sinkad konstruktion och löper på fullutdragsskenor. Jag tycker att vi hade en väldigt bra process i att komma fram till hur köket skulle se ut, där vi bollade olika idéer och detaljlösningar med varandra tills vi landade i den slutliga utformningen.

Har det några speciallösningar?
–Det mesta i detta kök är speciallösningar anpassade efter rummets förutsättningar och mått. De enda skåpen som har standardmått är de som är anpassade efter vitvarorna. Margareta önskade många förvaringsmöjligheter för olika småprylar i sitt kök och därför har jag ritat in flera smålådor och öppna hyllor så att allt kan ha sin egen särskilda plats.

Vad är du mest nöjd med?
–Jag är väldigt nöjd med att köket känns som ett stort kök fast i liten skala. Planlösningen med spisen, diskhon och arbetsytan däremellan gör det till ett mycket funktionellt kök där man enkelt kan laga mat och arbeta. Sen är jag förtjust i de öppna trähyllorna som ger värme till det målade köket. De karaktäristiska hyllbärarna i hyllan bredvid kylskåpet är också en fin hantverksdetalj som ofta fanns i äldre kök runt sekelskiftet.

Vad har varit största utmaningen?
–Utmaningen med ett kök i ett litet rum är att inte rita in för mycket inredning i jakt efter förvaringsutrymme. Här gäller det att vara smart och utnyttja rummets förutsättningar. Det här kökets takhöjd är strax under två meter så det var viktigt att hitta rätt storlek och proportioner på överskåpen över spisen så att de skulle kännas lätta och harmonisera med rummet. 

Text: Emilia Thor
Foto: Emmi Roosling


 

Written by

Emilia Thor

Previous Cortenvillan - en stilren husdröm
Next Maximalism i mexitegelvillan