• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Richard Grönlund, March 17 2023

Det ultimata uteköket

Att laga mat i sin trädgård är något som blivit väldigt populärt. Nytt Boende har pratat med trädgårdsarkitekten Johanna Erlandsson, som är grundare av Växjö Trädgårdsdesign, som hjälper kunder att skapa det perfekta uteköket.

Hej Johanna! Berätta hur du som trädgårdsarkitekt planerar utekök?
–  Jag börjar med att träffa kunden på plats för att känna in trädgården och lyssna på kundens önskemål. Det finns mycket att tänka på, till exempel insyn och siktlinjer. Sedan ritar jag upp en smakfull struktur och där jag prioriterar så mycket av kundens tankar som möjligt.

Varför tror du fler är intresserade av utekök?
– Det beror mycket på pandemin, vi har befunnit oss mer hemma och utomhus, våra sociala aktiviteter har också flyttat ut. Det har gjort att många fått upp ögonen för hur trevligt det är. Flytta ut vardagsrummet har tidigare varit en trend och nu följer köket med. De allra flesta har önskemål om ett barbord där vänner kan stå och umgås samtidigt som man lagar maten.

Vad finns det att tänka på för den som vill bygga ett utekök?
–Tänk först ut vad du ska använda det till. Ska uteköket ställas in i garaget under vintern eller ska det stå kvar ute? Fundera också på om mer ute efter en avställningsyta till grill eller om tänker du laga mycket mat. Du ska också ha din uteplats i närheten, gärna under en pergola som ger skugga. Jag tycker vatten är väldigt viktigt i ett utekök för att kunna skölja grönsaker. På vintern måste det vara möjligt att stänga av vattnet.

Vad brukar du rekommendera att plantera i närheten?
–Större krukor med kryddor är en favorit. Rosmarin, salvia och basilika är lättodlade och goda att använda i maten. Om det finns en pergola är det trevligt att låta något frodigt och grönt få slingra sig upp. Vad som planteras beror också på vart man bor, är det vid havet måste det vara vindtåliga växter till exempel.

Vad är det viktigaste om du bara får välja en sak?
–Jag skulle säga bänkytan, att det finns en ordentlig avställningsyta där det går lätt och smidigt att laga sin mat. Förvaringen är också viktig så det är enkelt att plocka fram till exempel bestick och köksredskap. Vatten tycker jag är nästan lika viktigt.


Written by

Richard Grönlund

Previous Badrum i trendig terazzo
Next Pooldäck med extra allt