• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Våra mässor
  • Om oss
  • Kontakt
  • Arkiv
Maja Olsson, May 2 2022

Designgodis på Kvarnholmen

Vid speciella tillfällen öppnar Folks Interiör upp sin lagerlokal för Kalmarborna. Köer har bildats för att ta del av antikviteter, designklassiker och diverse vackra ting från 1900-talet och framåt. Nu berikas Kalmars stadskärna med en fysisk butik. 

–      Det här blir som vår lilla godisbutik där våra små dekorativa föremål får ta plats, säger Amanda Alskog en av grundarna till Folks Interiör.

Lördagen den 26 mars öppnade Folks Interiör sin butik på Ölandsgatan. Vackra trälådor, rottingmöbler och trasmattor placerades inbjudande framför ingången. I krukor satt påskliljor och genom det stora fönstret skymtade härliga föremål staplade på hyllor och bord. Det var en stor ruljangs av människor som passerade tröskeln för att ta del av butiksöppningen.

Efterlängtat koncept

Amanda Alskog, som tillsammans med sin man Petter Nubert driver Folks Interiör, är mer än nöjd med öppningshelgen. Kalmarborna höll inte tillbaka sin förtjusning när de steg in i den lilla butiken på 17 kvadrat.

–      Det var verkligen jättekul. De som kom förbi var otroligt glada och nöjda. Det var många som uttryckte att det behövs fler liknande butiker. Det var dessutom fint väder och på andra sidan vägen ställde ut stolar. Det blev ett riktigt mysigt häng, säger Amanda.

Butiken kommer att vara öppen varje lördag framöver. Under sommaren kommer öppettiderna vara mer generösa.

Den största delen av Folks Interiörs verksamhet utgörs av deras webbshop. Det har egentligen inte funnits någon tanke på en butik i Kalmar tidigare. Amanda beskriver det som att de fick ett erbjudande som var för bra för att tacka nej till.

–      Vi har saknat kontakten med människorna. Det är dessutom så många butiker som fått stänga ned på Kvarnholmen, därför känns det extra roligt att kunna erbjuda en fysisk butik.

Lägenheten räckte inte till

Amanda och Petter startade företaget under 2012. De hade precis flyttat hem till Sverige efter att ha bott utomlands. Vilket resulterade i att de stod helt utan möbler. De vände sig till second hand-marknaden och där fann de tids nog så pass mycket fynd att deras lägenhet inte längre räckte till.

–      Vi började sälja möbler som hobby och körde ofta ned till auktionsverk i Malmö. Vi började smått och har sedan växt succesivt. När vi började var det inte lika hett som det är nu. Det är en väldigt positiv utveckling att fler blivit intresserade.

När de är på jakt efter nya föremål till webshoppen har de inte kunnat köpa sådant som är allt för ömtåligt i och med att det ska fraktas. Butiken på Kvarnholmen bjuder därför in till fler möjligheter. Det är också ett perfekt tillfälle för personer att komma in till butiken för att sälja vidare prylar till Folks Interiör. Om det däremot rör sig om en större möbel och Folks Interiör finner det intressant kommer de och hämtar exemplaret.  

Framtiden för företaget ser minst sagt spännande ut. Men Amanda kan inte riktigt svara på vad de har för planer framöver. 

–      Det finns roliga planer framåt, men de kan jag tyvärr inte säga något om. Men de är internationella, säger hon glatt och lite lurigt.

Folks Interiör

Drivs av paret Amanda Alskog och Petter Nubert. De köper in begagnade möbler från 1900-talet och framåt, gärna skandinaviska designklassiker, och gör i ordning dessa för att sälja vidare via deras webbshop. De vurmar för hållbarhet och har nu öppnat en fysisk butik på Kvarnholmen där de säljer mer dekorativa föremål i mindre skala.

Written by

Maja Olsson

Previous Med sekelskifte i sikte
Next Var snabbare än tjuven!