• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Richard Grönlund, March 24 2023

Den perfekta grillkvällen

Matkreatören Helena Elm som driver den populära bloggen ”Bara en kaka till” har pusslat ihop allt du behöver för en lyckad sommarmiddag. Förvisso är det inga kakor med, men vi tar gärna mer än en kanelmarinerad rabarberstång från grillen.  

Gin och Tonic med basilika och gurka, 2 drinkar
Superfräsch gin och tonic med friska smaker från gurka och basilika. Kommer garanterat att bli sommarens GT-favorit!

Tidsåtgång: 15 min

Börja med att koka upp en sockerlag och låt svalna. Sockerlagen kokas snabbt upp av lika delar socker och vatten i en liten kastrull. Koka upp 1 dl socker och 1 dl vatten. (Koka gärna mer och spara i kylen, sockerlag kan stå i ett par veckor.)

Mät upp 1 dl någorlunda avsvalnad sockerlag och häll i en shaker, och pressa ner 3 msk citronsaft i shakern.

Tvätta en gurka och hyvla fyra avlånga remsor gurka. Detta gör du enklast med en potatisskalare, tvärs över hela gurkan på längden. Rulla sedan ihop varje gurkremsa till en rulle och lägg två gurkremsor i varje glas.

Skiva sedan cirka 20 skivor gurka som du lägger ner i shakern.

Plocka cirka 25 blad från en basilikaplanta och lägg ner i shakern, och lägg en lite större kvist med blad i varje glas som dekoration.

Häll ner 12 cl gin i shakern och muddla med en muddlare eller handtaget på en träslev så att smakerna från gurkan och basilikan frigörs. 

Häll ner några isbitar i shakern, och stoppa samtidigt ner ett par isbitar i varje dricksglas. Skaka shakern, och sila sedan ner vätskan i de två glasen. 

Fyll upp varje glas med tonic water. Hur mycket tonic water du häller i beror på hur stark du vill ha drinken, själv tycker jag att ca 0,75 dl per drink är lagom. 

Jordgubbar med burrata, basilika och balsamico, 2 stora portioner eller 4 små
Att något så enkelt kan vara så här gott! Servera som förrätt, som grilltillbehör eller som en enklare lunch ihop med surdegsbröd.

Tidsåtgång: 10 min

Skölj och snoppa jordgubbarna. Halvera ungefär hälften av dem av lägg på ett stort serveringsfat. Spara två ”hål” där du kan lägga burrataostarna.

Plocka av basilikabladen och lägg ut mellan jordgubbarna.

Häll av lagen från burrataostarna och placera försiktigt ut dem på fatet. Öppna upp den ena och låt innehållet rinna ut lite, och låt den andra vara hel (eller hur du föredrar).

Salta och peppra, och avsluta med att ringla över crema di balsamico efter smak och tycke.

Fläskytterfilé med farin- och chiliglaze, 4 portioner
Smakrik glaze som ger ett saftigt och gott kött, och som slår köpevarianten med hästlängder. Chipotle paste brukar finnas bland tacotillbehören i mataffären.

Tidsåtgång: 10 min + ca 10-15 min grilltid

Ca 700 g fläskytterfilé

Glaze:

Putsa fläskytterfilén och skär den i skivor.

Rör samman ingredienserna till glazen i en skål.

Lägg köttet på grillen på direkt värme och pensla båda sidor med glazen. Låt det få lite yta, och flytta sedan till indirekt värme. Pensla flera gånger med glazen medan köttet grillas. (Köttet behövs ofta flyttas fram och tillbaka mellan indirekt och direkt värme under grillningen för att ytan med glazen ska bli så bra som möjligt.)

Fetaostpaket på grillen, 4 portioner
Dofterna av den varma, mjuka fetaosten med kryddor för tankarna raka vägen till Grekland! Ett perfekt tillbehör till all grillad mat.

Tillagningstid: 5 min + ca 10 min på grillen


Lägg fram 4 ark aluminiumfolie och lägg en fetaost på varje ark. Varje ark ska gå att stänga ihop till ett slutet paket sedan.

Hacka timjan och strö över fetaostarna. Strö även över oregano, svartpeppar och chiliflakes efter smak och tycke, och avsluta med att ringla över lite olivolja över varje fetaost.

Nyp ihop varje paket så att det stängs, och låt det ligga på grillen i ca 10 minuter tills du ser att osten mjuknat när du öppnar paketet och kikar in. Grilla ostpaketen i slutet av din grillning, då osten stelnar till lite grann efter hand den svalnar. Den är godast varm och mjuksmält.

Grillad, marinerad rabarber och kardemummaglass, 4 portioner
Att rabarber och kardemumma är kompisar från förr har man ju hört, men att kanelmarinera rabarbern, grilla den och servera den till hemgjord kardemummaglass är nytt! Garanterad succé!

Tidsåtgång: 20 min + frystid och ca 5-10 min grilltid

250 g rabarber

Marinad:

Kardemummaglass:

Kardemummaglass: Mät upp 0,5 dl mjölk i en liten kastrull. Mortla kardemummakärnorna så noga du kan, och tillsätt dem och vaniljpulver i kastrullen. Hetta upp vätskan under omrörning så att smakerna frigörs, och ta sedan kastrullen av värmen. Vätskan behöver inte koka.

Vispa grädden för sig i en bunke.

Vispa äggulor och socker fluffigt för sig i en annan bunke. Rör ner den kryddiga mjölken under vispning och vispa tills smeten är tjock, någon minut till.

Rör ner grädden i äggsmeten, blanda noga med slev och häll över i en frysbar form. Frys glassen i minst 5 timmar före servering, gärna över en natt.

Grillad rabarber: Rör samman marinaden i en liten skål med en sked, och häll sedan ut den på ett fat.

Skala rabarbern och skär den i bitar, ca 10 cm långa. Beräkna ca 4 bitar per portion. Rulla bitarna i marinaden på fatet. (Om man inte skalar rabarbern fastnar inte marinaden.)

Grilla i 5-10 min beroende på värme, och servera till kardemummaglass.


Text & Foto: Helena Elm

 

 

 

Written by

Richard Grönlund

Previous Höstfint hos trädgårdsmästaren
Next Från sjuksköterska till trädgårdsarkitekt