• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Våra Mässor
  • Annonsera
  • Kontakt
  • Arkiv
Richard Grönlund, March 17 2023

Danska designdrömmar

Ett av de bästa sätten att inreda sitt hem mer hållbart är att återanvända produkter. I Strömbergshyttans forna glasbruk på riksväg 25 mellan Nybro och Växjö ligger inredningsbutiken 60-talet med en stor samling av danska vintage- och retromöbler.

– Danska möbeldesigners är väldigt eftertraktade i Sverige, vilket har gjort att vi har kunder över hela landet, säger Peter Sörensen, ägare av butiken 60-talet när Nytt Boende träffar honom strax innan covid-19:s stora utbrott som har tvingat 71-åriga Peter att tillfälligt stänga sin verksamhet.

När Peter och hans livskamrat Birthe Pakula 2017 fick upp ögonen för byggnaden som en gång i tiden rymde Strömbergshyttans anrika glasbruk hade lokalerna stått tomma i flera år. Det danska paret, som i tolv år hade drivit inredningsbutiken 60-talet i Lessebo, såg potentialen i att omvandla den 1500 kvadratmeter stora byggnaden till butik, loppmarknad, verkstad och lager.

– Men Birthe gick bort i höstas... Sedan dess har jag drivit allt själv, men under året ska min dotter och svärson flytta hit från Danmark för att hjälpa till och på sikt ta över verksamheten. Det blir bra, de är duktiga på sociala medier och då kan vi nå ut till fler.

Stora delar av Peters 71-åriga liv har kretsat kring att hitta och sälja danska vintage- och retromöbler till privatpersoner över hela världen. Allt började på 1960-talet när han arbetade i Köpenhamn och fick idén att plocka upp möbler som hade ställts ut vid gatan som grovsopor.

– Det utvecklades till en hobby samtidigt som jag tjänade en slant på att sälja det vidare. En dag satte jag in en liten annons i tidningen om att jag köpte möbler från dödsbon. Konkurrensen var hård, men jag fick svar av en man som bodde i Nya Zeeland.
– Hans mamma hade gått bort och han behövde anlita någon som tömde hennes lägenhet i Köpenhamn. Jag skulle få alla möbler, bara de försvann, och när jag öppnade lägenheten var den full av dyra möbler. Det gav mig blodad tand att fortsätta.

Genom åren har Peter och Birthe drivit inredningsbutiker vid dansk-tyska gränsen, sålt svenska kakelugnar och möbler i Köpenhamn, och arbetat som kock respektive sjuksköterska på Grönland. Semestrarna tillbringades helst i sommarstugan i Sverige, och 2005 bestämde de sig för att öppna inredningsbutiken i Lessebo. De insåg snabbt att kunderna föredrog danska retro- och vintagemöbler framför svenska.

– Det finns en enkel förklaring. Samtidigt som svenska möbeldesigners fokuserade på att skapa billiga möbler till folkhemmet satsade danska designers på oljade teakmöbler av hög kvalité och unik design. Idag är dansk formgivning känd över hela världen.

Formgivare som Arne Jacobsen, Hans J. Wegner, Niels Gammelgaard, Hjort Knudsen och Johannes Andersen nämns, varav flera finns representerade i lokalen. I taket hänger lampor från Poul Henningsens jubileumsmodell och längs ena väggen står den ikoniska soffan ”Moment” som Gammelgaard designade för IKEA på 1980-talet.

– I Danmark kallar vi den för inköpsvagnen efter dess speciella design. Där borta i hörnet har jag ett soffbord från Andersen som är värd över 20 000 kronor på marknaden. Första gången Birthe och jag såg ett sådant bord i en dansk second hand-butik kostade det 175 kronor. Vi köpte inte bordet utan fick först senare veta vad det är värt.

Ett retfullt misstag för en man som har vigt stora delar av sitt liv till att köpa och sälja möbler, men det är inte den största affären som Peter har gått miste om.

– En gång kom en man in i butiken och erbjöd mig ett bord för 50 000 kronor. Jag bad såklart om att få se det först, men hörde inget mer. Några månader senare fick jag veta att detta bord, från Hans J. Wegner, hade sålts på Bukowskis i Stockholm för 170 000 kronor.

Peter skrattar och fortsätter rundturen. Butiken är full av matsalsbord, stolar, keramik, lampor, skrivbord och sidobord, och det tar inte slut där. En dörröppning i ena hörnet av butiken leder in till nästa stora lokal, loppmarknaden, med hundratals produkter. Den stora byggnaden rymmer även ett lager och en verkstad där Peter restaurerar de flesta möbler innan de ställs ut och säljs.

– Först tvättar jag bort all olja och skit och slipar försiktigt på ytan. Sen har jag ett hemligt medel som bara går att hitta i Danmark som jag smörjer på innan jag oljar in möbeln, säger han och visar hur processen går till.

– Det tar lite tid. För två år sedan köpte vi dessutom grannfastigheten som vi har gjort om till café och butik. Det finns en del att pilla med, men det är bara roligt att hålla igång.

Text: Pierre Eklund
Foto: Joachim Grusell

Written by

Richard Grönlund

Previous Klubben för små kompisar
Next En gård med historia