• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Om oss
  • Våra mässor
  • Kontakt
  • Arkiv
Emilia Thor, February 25 2021

Cortenvillan - en stilren husdröm

I det nya bostadsområdet Karlssons Äng finns det några hus som utmärker sig lite extra. Ett av dem är Cortenvillan som Niklas och Michelle Holmqvist både ritat och byggt själva. Här kombineras ett modernt industriellt uttryck med stilren skandinavisk design och massor av smarta lösningar.

Till vardags arbetar Niklas som snickare på Multibygg och att snickra är ett stort intresse även på fritiden. När han träffade Michelle bodde han redan i ett hus som han byggt själv, i Saxnäs på Öland, men ganska snabbt kände paret att de ville bygga något nytt gemensamt. När Kalmar kommun släppte tomterna på Karlssons Äng åkte de dit för att kika.

–Egentligen var vi inte så sugna på just det området, men när vi varit där och kollat kändes det bättre. På Karlssons Äng är det väldigt mycket barnfamiljer och dessutom väldigt nära till förskola. Så det kändes som ett bra första område eftersom vi hade planer på att skaffa familj, säger Michelle.

Efter att flera intressenter hoppat av fick Niklas och Michelle möjlighet att välja på några olika tomter. Valet föll på en kilformad tomt med baksida mot skogen. Den speciella formen hade förmodligen avskräckt många, men passade perfekt till paret som ville eget hus. Eftersom Niklas är väldigt kreativ hade han dessutom redan idéer om hur huset skulle se ut.

–Eftersom jag redan hade byggt ett hus med pulpettak var jag sugen på ett hus med platt tak. Och för att det inte skulle bli för platt kom vi på att vi kunde ha öppet på vissa delar, så det händer lite. Andra saker som vi ville ha var stora fönsterpartier, en gångbro, braskamin och ett stort kök där man får plats med långbord, säger Niklas.

Att använda cortenplåt på en del av fasaden var också en idé som kom tidigt. Cortenplåt får en fin rostig patina, men eftersom den inte genomrostar är det ett hållbart material som inte kräver något vidare underhåll. Resten av fasaden är klädd i självrengörande puts som också är väldigt lättskött.

–Niklas gillar den industriella stilen medan jag går mer åt det skandinaviska. Vi har använt stål även på insidan, men då i form av svartstål. För att få in mer värme har vi använt ekribbor på flera ställen. Vi jobbade också länge med att hitta den perfekta basfärgen – en beigegrå nyans som vi blandat själva, säger Michelle.

Under åren har Niklas samlat på sig massor av idéer, vilket har resulterat i att villan är planerad in i minsta detalj – från planlösning och materialval till inredning och belysning. En speciallösning är gångbron som löper över nedervåningens öppna ytor. Och kanske är det härifrån som man bäst upplever den imponerande takhöjden på hela 5,8 meter?

–När jag var på Hemhörnan och beställde gardiner tyckte dom att jag sa fel, skrattar Michelle.

Badrumskommoder, kök, skjutdörrar och annan specialinredning är tillverkad av lokala Vicklebykök. Man har även anlitat en del andra hantverkare samt tagit hjälp av vänner och bekanta, men i stort sett har Niklas byggt hela huset själv på kvällar, helger och semestrar. Han var även tjänstledig i tre månader för att huset skulle bli klart innan Ellie kom till världen.

–Man kan ju inte planera när man ska bli gravid men jag skulle inte rekommendera att bli det när man bygger hus. Niklas åkte hit efter jobbet vid 18-tiden och kom hem vid 23, och jag gick hemma och var höggravid. Vi var ganska trötta när vi flyttade in här i somras, säger Michelle.

Och huset blev nästan färdigt i tid. Dottern Ellie föddes bara någon månad innan familjen kunde flytta in. Nu har de bott här i drygt ett halvår och cortenvillan har mer och mer blivit ett hem. Inredningen harmonierar fint med huset och går i en stilren skandinavisk stil. Flera av möblerna kommer från Kalmardesignern Jangir Maddadi, som också är en god vän till familjen.

–Vi trivs väldigt bra, men det är tråkigt att vi inte har haft någon inflyttningsfest ännu. När vi ritade det stora köket såg vi framför oss att vi kunde ha stora fester här utan att det skulle bli trångt. Det hade varit kul att bjuda in alla som varit här och hjälpt till, det kanske får bli till sommaren, säger Niklas.

Våra bästa husbyggartips
Ta dig tid att jämföra – Åk runt och samla in offerter från olika kökstillverkare, badrumsbutiker, snickare och andra hantverkare. Det kan skilja väldigt mycket i pris och dessutom kan man få massa nya idéer genom att prata med olika personer.

Prioritera – Kostnaderna kan dra iväg så bestäm dig var du vill lägga ner mest pengar. Ofta är det värt att satsa på något lite bättre och dyrare, om det är något som du verkligen vill ha, exempelvis ett visst kök. Istället kanske det går att spara in på något annat.

Tänk igenom saker noga – Fundera på hur du kommer använda rummen, hur stora de ska vara och var saker ska placeras. Det är också viktigt att proportionerna stämmer och att det blir snyggt med linjer. Ett exempel är att utgå från hur badrummet ser ut och hur stort det är när man väljer plattor, inte bara välja en platta man tycker är snygg.

Vänta med tomten – Vi har ändrat oss flera gånger sedan vi flyttade in, så ett tips är att bo in sig lite innan man påbörjar arbetet med tomten. Då kan du känna efter hur du vill ha det och hur solen rör sig. Från början tänkte vi bygga en mur och lägga stenar, men nu har vi tänkt om och vill istället få in mer grönt.

Satsa på bra ljussättning – Undvik att installera en massa spotlights i taket bara för att. Tänk istället igenom vad du behöver för belysning och satsa på flera olika sorters ljuskällor. Vi har valt att ha takbelysning i stilrena LED-skenor och sedan kompletterat med mysbelysning på olika ställen. Den fyller ingen egentlig funktion men skapar en mysig stämning på kvällarna.

Cortenvillan
Vad: Tvåplansvilla på Karlssons Äng i Kalmar, som familjen Holmqvist ritat och byggt själva. Stod klart sommaren 2020.
Vi bor här: Niklas Holmqvist, 29 år och Michelle Holmqvist, 27 år, tillsammans med dottern Ellie, 9 månader och hunden Sally.
Gör: Niklas är snickare på Multibygg. Michelle är frisör och driver egna salongen La Vogue.
Favoritplats i hemmet: Det öppna köket och vardagsrummet som smälter ihop.
Kommer inte över tröskeln: Färgglada retrogrejer. Det är jättefint hos andra, men passar inte in hos oss.
Nästa projekt: Bygga klart vinrummet under trappen. Till våren kommer vi fixa trädgården och bygga en terrass med pergola.
Instagram: @cortenvillan.

Text: Emilia Thor
Foto: Ludvig Gropp

 

Written by

Emilia Thor

Previous En helig plats
Next Drömkök på få kvadrat