• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Våra mässor
  • Om oss
  • Kontakt
  • Arkiv
Maja Olsson, March 22 2022

Cirkus på hemmaplan

Låt dig inte luras av det vita huset på en gata i Ljungby, på insidan är sprakar det av färg. Tavlor från golv till tak och väggar i olika kulörer Johannes bygger möblerna och Frida målar in hyllor – allt för en personlig känsla.

Jag vill tro att den minst kreativa människa skulle dras med av Frida och Johannes lekfulla och personliga hem. För den som inte varit i huset tidigare är det en fröjd att få röra sig mellan de olika rummen. Frida har haft inredning som sin största passion sedan barnsben. I föräldrahemmet fick hon fria händer att möblera och spika upp tavlor i sitt rum. Kanske är det just det som lagt grund till det självförtroende som sitter i väggarna?

Frida och Johannes träffades som tonåringar och när de flyttade till en hyresrätt klättrade de på väggarna. De ville göra hemmet till sitt. De fick möjlighet att ta över Johannes mormors hus på landet som de båda var väldigt förtjusta i, men efter att ha insett att de kommer få spendera stora delar av dagarna i bilen bestämde de sig för att söka sig mer inåt centrum. Det var då de sprang på huset från 1949 som de bor i idag.

–      Folk vände i dörren för de tyckte det var alldeles för mycket att göra. När vi hade med våra pappor gick de och muttrade och suckade, men vi såg potentialen, säger Frida.

Frida och Johannes såg fiskbensparketten, de stora orginalfönstren och stora funktionella utrymmena.

Sätter färg på väggarna

Till skillnad mot många andra hem talar väggarna för sig själva i de olika rummen samtidigt som de gifter sig fint tillsammans. På vardagsrumsväggen hänger tavelväggen som sträcker sig från golv till tak. Frida tittar mot den och säger lurigt att allt började med Zlatan. Mycket riktigt sitter ett porträtt med Zlatan uppspikat i mitten omringat av famijefoton och favoritbilder.

–      Det är 33 tavlor totalt. Det har tillkommit tavlor under tidens gång. Det viktigaste för mig när satt ihop den har varit färg, form och att det ska kännas personligt.

Det personliga temat fortsätter in i barnrummen där favoritfärgerna fått utgöra färgpalett och hyllorna målats in. I ett av rummen har till och med två färger fått ta plats.

–      Leksaker är ju inte särskilt fina och jag är inget riktigt fan av barntapeter. Att måla in hyllor och byråer lugnar barnrummen som annars är ganska plottriga. Jag tror också det är tacksamt på det vis att de inte tröttnar på färgen så som om det vore en fotbollstapet.

 Frida har fått blodad tand, hon menar att hon skulle kunna måla dagarna i ända. Johannes är också kreativt lagd och har byggt en stor del av möblerna de har hemma, bland annat köks- och soffbordet. Prylar som inte är någon historia eller personlig koppling kompenseras upp hemma hos dem. De delar båda intresset att leta efter det perfekta loppisfyndet. När TV-rummet på ovanvåningen växte fram bestod det mestadels av nyproducerade möbler. Som tur var fick Frida en loppislampa av en vän och först då kunde hon andas ut. 

Det är inte helt enkelt när Frida funderar på vad hon är allra mest fäst vid i sitt hem.

–      Jag har två stora skåp som är helt otroliga, bauhausstolarna beskriver väldigt mycket av vår inredningsstil med rotting och stål… Sedan är cooee-vasen som är från Ljungby en riktig favorit också. Jag kan hålla på hur länge som helst, skrattar Frida.

Cirkus hos familjen

Under 2020 startade Frida ett Instagramkonto under det kreativa namnet cirkusenhemma. Bakgrunden till valet av namnet är helt enkelt för att det ofta utspelar sig en cirkus hemmavid - och då är det inte vardagsbestyr som anses utan den stora cirkulationen av möbler. Frida och Johannes många inredningsidéer och loppisprylar gör att saker i hemmet ständigt flyttas om.

–      Vi har inställningen att allting löser sig. Om vi inte blir nöjda eller om vi tröttnar på något byter vi bara ut det.

Ett hem i rörelse är också den målbilden de alltid sett framför sig. Nära och kära ska alltid känna sig välkomna att titta förbi. Frida är uppvuxen med föräldrar som arbetade som mjölkbönder och var därför mycket hemma. De som ville umgås fick komma hem till dem på gården, ofta satt en släktingar eller vänner vid köksbordet och passande nog pryder konstverket Mjölk av Mikael Reuter Frida och Johannes köksvägg.

Fridas tips till den som går i fotoväggstankar

·      Lägg upp fotona på golvet. På så vis kan du flytta om enkelt och få en överskådlig bild av hur det kommer se ut.

·      Våga satsa på några stora foton, ett vanligt misstag är att alla tavlorna är ganska små till storleken.

·      Välj personliga bilder som du tagit själv på motiv eller personer du tycker om.

·      Välj bilder du verkligen gillar snarare än vad som är trendigt.

·      Fyll på efterhand – allt behöver inte spikas upp samtidigt.

FAMILJEN

Frida Gamberg 32 år, Johannes Johansson, 35 och sönerna Frank, 9 år, Bo 6 år och Cornelis som snart fyller 4.

Gör: Frida arbetar som medicinsk sekreterare på Region Kronoberg och Johannes som produktionsledare på SP maskiner.

Instagram: @cirkusenhemma

Intressen: Mycket kretsar kring fotboll. Det leriga hål i gräsmattan framför målen av de många matcherna som spelas på trädgården. Ett intresse familjen delar är att åka på dagsutflykter, det spelar ingen roll om det är en skogstur eller en tripp till IKEA. Att pyssla hemma är något familjen gör.

Text: Maja Olsson

Foto: Lina Alriksson

Written by

Maja Olsson

Previous Köksspaning med Beijer
Next BDO:s egen Hero: ”Det kändes helt rätt från start”