• Nytt Boende
  • Hemma hos
  • Inredning
  • Hus & Hem
  • Trädgård
  • Om oss
  • Våra mässor
  • Kontakt
  • Arkiv
Nytt Boende, March 24 2023

Bevara blomsterglädjen

Torkade växter är tillbaka – och trendigare än någonsin. Floristen och blomsterkreatören Maria Bolander ger sina bästa tips på hur du kan bevara sommarens blomster genom att skapa olika arrangemang.

Kanske var du med när det begav sig sist? När man skulle odla eterneller och torka sina gamla buketter ovanpå skåp? Nu är trenden med torkade växter tillbaka, om än i lite modernare form. Idag förvandlas de torkade växterna till vackra konstverk och det är helt fritt fram att blanda torkat med färska snittblommor. Idag kan man till och med låta sin blombukett stå kvar och torka utan att någon tycker det är konstigt.

–De torkade blommorna ersätter inte de färska, men istället för att låta en vas stå tom kan du fylla den med torkat gräs, grenar eller blommor. Kanske kan du till och med spara vissa delar från din fredagsbukett och sedan fylla på med växter du hittar i dikeskanten eller blommor du fått från din käresta. Jag tycker att det är en fin tanke att bevara det som går, säger Maria Bolander.

Hon är florist och blomsterkreatör som i snart 30 år har drivit butiken Söders Blommor i Växjö. Under åren har hon sett olika trender komma och gå, men framförallt märker hon att intresset för blommor har ökat. Förr köpte folk mest snittblommor till födelsedagar och andra högtider, men nu kan vem som helst köpa med sig en bukett till helgen eller för att få lite glädje i vardagen.

–Ett rum med blommor känns genast mer hemtrevligt och ombonat än ett rum utan. Till och med maten blir godare om det står en blombukett på bordet. Blommor förstärker alla sinnen och kan både ge dig glädje och tröst, säger Maria.

För något år sedan kom hon i kontakt med trädgårdsskribenten Anna Örnberg och idén om att göra en bok tillsammans växte fram. Nu har idén blivit verklighet och nyligen släpptes boken ”Torkade blommor & blad – buketter, kransar, dekorationer”. Boken riktar sig till alla hobbyflorister som vill lära sig mer om att odla och torka växter, men framförallt tekniker och inspiration för att skapa vackra arrangemang. Här hittar du beskrivningar till allt från enklare buketter och kransar till yviga blomstermoln och blomsterrabatter att hänga upp på väggen. Maria är en kreatör ut i fingerspetsarna och tar gärna ut svängarna med stora, spretiga skulpturer. Detta kan man också testa att göra hemma, till exempel i form av ett trendigt blomstermoln.

–En av de stora utmaningarna är att skapa en levande känsla, även fast blommorna är torra. Ett floristknep är att använda de mörkare färgerna längst in mot kärnan och låta de långskaftade växterna vara ljusare. Jag brukar även jobba med grenar och ogräs för att det ska bli mer fluffigt, säger Maria.

Vissa blommor är redan torkade, medan vissa är färska och får torka i arrangemanget. Det beror lite på säsong och vilka blommor man har att tillgå. Eftersom blommorna krymper när de torkar får man vara beredd på att det går åt ganska mycket material.

–Försök att blanda olika sorters växter, storlekar, former och färger, och jobba gärna med kontraster. Känner du att något saknas är det oftast en kontrastväxt som behöver blandas i. Man kan också bunta ihop lite mindre blommor i små knippen för att det ska bli mer effektfullt, säger Maria.

I sommar hittar man några av henne och Annas kreationer på Huseby Bruk, där de är aktuella med två utställningar. På slottet har Maria gjort svulstiga blomsterskulpturer som passar in i den eleganta slottsmiljön, medan man i mekaniska verkstaden hittar inspiration på sånt man kan göra själv hemma av sommarens blomster. I Husebys trädgård har man också odlat växter som passar bra att torka. 

–Det är superroligt att vi har fått möjlighet att ställa ut på Huseby. Det är en fantastisk miljö och ett perfekt utflyktsmål för hela familjen, säger Maria.

Maria Bolander 
Ålder: 53 år.
Gör: Florist och blomsterkreatör, driver butiken Söders Blommor i Växjö.
Bor: Biskopshagen i Växjö. Har sommarhus i Karlevi på Öland.
Intressen: Blommor, konst, god mat.
Favoritblomma: Blommor som är i säsong, då är de som finast och som starkast. På påsken är favoriten påskliljor, vid jul är det amaryllis och så vidare.
Aktuell: Med boken ”Torkade blommor & blad – buketter, kransar, dekorationer” som hon skrivit tillsammans med författaren och skribenten Anna Örnberg. I sommar visar de även upp sina kreationer på Huseby Bruk genom utställningarna ”Blommor & Ogräs” och ”Evigt vackert på Huseby!”.

Så gör du ett Blomstermoln

Låt blommorna ta plats i rummet – gör ett yvigt blomstermoln. En stor del av materialet kan du hitta gratis i diket, på ängen eller i egna trädgården. Detta moln är cirka 100 cm i diameter och passar fint i ett hem med vanlig takhöjd.

Lätt och luftigt
I det här molnet har Maria bland annat använt skruvat ormbunksblad, gårdsskräppa, silverrisp, mörka blad och fröställningar närmast kärnan. Längre ut finns olika sorters gräs med yviga vippor. Eukalyptus kan användas färsk och torkar sedan i en vackert böjd form.

 

 

Written by

Nytt Boende

Previous Från sjuksköterska till trädgårdsarkitekt
Next Tillbaka i köket