Emilia Thor, February 12 2020

Årets trender 2020

Hållbarhet och naturliga material fortsätter dominera när vi summerar årets trender. Hejdå slit och släng – nu inreder vi långsiktigt med second hand-prylar, designklassiker och gedigna material som håller över tid.

Plastbanta hemmet och byt ut vardagsföremål mot produkter i naturliga och hållbara material. Här från Iris hantverk.

Hållbart och klimatsmart
Vi har blivit mer medvetna och inreder hållbart med arvegods, second hand-fynd och designklassiker som håller över tid. Vi tänker igenom våra köp och satsar på kvalitet framför slit-och-släng. Konsumtionen minskar och jakten på upplevelser blir större. Dessutom blir företagen bättre på att ta fram produkter i hållbara material och information om varifrån produkten är tillverkad.

Kollektionen ”Stam” från svenska Lindform är framtagen i samarbete med bloggaren Daniella Witte. Vaserna är tillverkade i keramik och har former och färger inspirerade av naturen.

Naturlig skönhet
I en hektisk vardag vill vi att hemmet ska vara en plats där man kan andas ut och ta hand om sig själv. Vi kopplar ner och kopplar av med naturliga material som en lugn bas i hemmet. Trä, linne och keramik är tre favoritmaterial. Färgskalan är jordnära och går i toner som beige, brunt och vitt.

Inspiration från Honesty WTF. Vackra eterneller som håller för evigt.

Evighetsblommor

En trend som fullkomligt exploderat och som går hand i hand med vårt hållbara tänk. Fredagsbuketten är ett minne blott – nu vill vi att blommorna ska hålla länge. Vi använder oss av det naturen ger och plockar in kvistar och vass som vi placerar i krukor och vaser. Torkade blommor är hetare än någonsin.
Färgen ”Statement blue 4843” ingår i Jotuns nya färgkollektion för 2020.

Blå vibrationer

Varje år utser färgföretaget Pantone en färg som de anser kommer prägla året. Efter tre år med livliga färger har man 2020 utsett en mer dämpad kulör, inspirerad av himlen vid skymning. ”Classic blue” ska enligt Pantone ge en känsla av frid och lugn.
Vasen ”Rope” från DBKD kommer i nya färgen Ocra.

Organiska former

Vi rör oss bort från hårt och kantigt – nu är fåtöljer och soffor runda och bulliga. Vi inspireras av böljande former och vill att möblerna ska vara inbjudande och mjuka. Organiska former syns också på vaser, skulpturer och andra konstföremål som tar allt större plats i våra hem.
Brända toner möter pastell när Dixie visar upp sina nya mattor.

Retro revival

Vi inspireras av färger, material och mönster från 70-, 80- och 90-talet. Tänk pastelliga färger, bylsiga möbler, rislampor och glaskonst. Leta på second hand eller i någon släktings förråd för att hitta trendiga prylar på ett prisvärt och hållbart sätt. Våga leka med olika färger och epoker för att skapa en personlig stil.

Written by

Emilia Thor

Previous Plåtslagaren Johan
Next Grannsämja i nya kvarteret